RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nettjournalister uten rettigheter

Sist oppdatert:
I et nytt lovforslag i USA foreslås det å øke kildevernet, men dette gjelder ikke for nettjournalister.

Det har vært flere saker den siste tiden der journalister fra både New York Times og Time er pålagt av retten å utlevere sine hemmelige kilder. Hvis de ikke etterkommer kravet er fengsel neste holdeplass for journalistene.

Avhengig av annonyme kilder
Dette er et stort problem for journalister som i stor grad er avhengig av at kilder kan stole på at deres identitet holdes hemmelig.

Et lovforslag har derfor kommet som gjør at journalister ikke kan pålegges å utlevere kilder. Dette lovforslaget gjelder derimot ikke journalister som kun publiserer på nett. Det fremgår også at freelancejournalister ikke vil få dette kildevernet.

Nettjournalister raser
Bloggere har derfor protestert høylytt. De kan ikke forstå at deres avslørende journalistikk på nett skal være noe mindre verdt enn den som publiseres i papiravisene, forteller Wired.

Mye av problemet er at nettjournalistikk ikke er klart definert, og at en blogg og en nettavis derfor blir sidestilt.

Lucy Dalglish i The Reporters Committee for Freedom of the Press, sier at lovforslaget nå skal omskrives for å klargjøre hva som menes med begrensningene for nettjournalister. Intensjonen er i følge henne at personer ikke skal slippe unna fra å vitne i retten bare ved å opprette en nettside der man forteller hva man vet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere