*Nettavisen* Nyheter.

Nevnte arbeidsplassen i blogg - fikk sparken

Foto: (Fra bloggen)

Ailin Knudsen (21) fikk verken skriftlig eller muntlig advarsel før hun ble sagt opp.

26.01.12 09:24

VESTBY (Nettavisen): 21-åringen fra Sarpsborg ønsker å fortelle sin historie, fordi hun tror mange unge og uerfarne arbeidstakere urettmessig sparkes fra sine jobber, uten at de tør å ta opp kampen. Hun mener også det er på tide å stille spørsmål rundt hva en arbeidsgiver kan gjøre, dersom en ansatt legger ut informasjon på sosiale medier.

- Jeg føler jeg ble utsatt for en bruk- og kast-mentalitet. Etter episoden ble jeg både deprimert og psykisk nedbrutt. Det var et rimelig tøft og et lite hyggelig møte med arbeidslivet, sier Ailin Knudsen til Nettavisen.

Nettavisen har fått tilgang til protokollene fra drøftingsmøtene, der det ble bestemt at den 21 år gamle kundebehandleren ikke fikk lov til å fortsette i jobben. Ifølge Transcom Norge AS, som er Knudsens tidligere arbeidsgiver, har deres tidligere arbeidstaker, via sosiale medier, potensielt skadet firmaet såpass mye at de ikke så noen annen utvei enn oppsigelse.

Fagforbundet El & It, som er medlem av LO, anså ikke bruddet som grovt nok til å medføre oppsigelse. De ble ikke hørt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Har du opplevd eller kjenner til lignende forhold? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Uforståelig
Ailin Knudsen skjønner fremdeles ikke hvorfor hun fikk sparken fra sin forrige arbeidsplass.

- Jeg har en blogg og en Facebook-profil. På bloggen min la jeg ut bilder fra hverdagen på arbeidsplassen. Det var ikke bilder som kunne tolkes negativt eller røpe sensitiv informasjon, men bilder som viste hvordan jeg hadde det på jobb, sier hun.

I tillegg publiserte Knudsen en kommentar på sin private Facebook-profil, der hun spøkefullt dro en sarkastisk «vits», tilsiktet en av Transcom AS sine kunder. En kollega Knudsen hadde som venn på Facebook reagerte på innholdet i kommentaren og videresendte den til ledelsen i selskapet. Der falt den ikke i god jord.

Kommentaren på Facebook og bildene på bloggen ble publisert lørdag 5. mars i fjor.

Dette skrev Ailin på Facebook: Flott at ingen med Riks TV i Møre og Romsdal får sett starten på 5 mila i dag da...

Klikk på bildet for å forstørre.

- Overreagerer
Mandag 7. mars ble Ailin kalt inn til et drøftingsmøte med ledelsen. Hun fikk da beskjed om hun hadde brutt firmaets etiske retningslinjer og taushetserklæring og at dette ville medføre opphør av arbeidsforholdet. Ailin ble sagt opp 21. mars.

- Etter at jeg kom ut fra møtet slettet jeg innholdet på Facebook og bildene på bloggen. Så gråt jeg i mange timer. Jeg hadde jobbet nesten to år hos Transcom, men aldri fått negative tilbakemeldinger. Jeg følte at jeg var en verdsatt arbeidstaker og trivdes svært godt i jobben. Jeg skjønner at kommentaren på Facebook var lite gjennomtenkt, men jeg kan ikke forstå at den, i kombinasjon med bilder på bloggen min, var så alvorlige brudd at jeg måtte sparkes. I tillegg reagerer jeg på at Transcom samme dag som jeg ble innkalt til det første drøftingsmøtet, sendte ut en fellesmail med regler for bruk av sosiale medier i jobbsammenheng. Jeg tror jeg ble sparket fordi arbeidsplassen ville statuere et eksempel, sier hun oppgitt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Omdømmeskade?
I protokollen fra drøftingsmøtet skriver Transcom at Facebook-kommentaren fra Ailins lukkede profil kan ha skadet firmaets omdømme. Selskapet mener Ailins 300 venner kan ha fått et feil inntrykk av arbeidsplassen. Selskapet skriver at kommentaren kan ha skapt store ringvirkninger, uten å spesifisere ytterligere. Videre viser selskapet til at bloggen viser logoen til en av firmaets kunder. De mener bloggingen og kommentaren på Facebook kan ha satt arbeidsplassene til 160 ansatte i fare og konkluderer med at saken er så alvorlig at den derfor kan anses som en oppsigelsessak.

Ailin er uenig.

- Jeg sitter igjen med et inntrykk av at ledelsen hadde bestemt seg for å sparke meg fra første stund. Uansett hva jeg sa så ble ting vridd på. I brevene, møteinnkallingene og i oppsigelsesmøtet har de resirkulert de samme argumentene om og om igjen. Jeg vet fortsatt ikke hva jeg har gjort galt eller hvordan jeg skadet Transcom eller deres kunde, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Transcom: - Kan ikke kommentere
CHR-manager Gunn Johnsen i Transcom Norge AS sier til Nettavisen at hun på grunn av taushetsplikt overfor sine ansatte ikke kan kommentere saken.

- Vi har våre sikkerhetspolicyer og sikkerhetsretningslinjer som vi følger. Jeg ønsker ikke uttale meg om hva vi har gjort i konkrete tilfeller, sier hun til Nettavisen.

Transcom vil heller ikke kommentere saken på generelt grunnlag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.