*Nettavisen* Nyheter.

New York City innfører obligatorisk meslingvaksine

MESLINGUTBRUDD: Vaksineskepsis er noe av grunnen til at det har blitt flere utbrudd av meslinger i verden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Tirsdag erklærte New York City en helsemessig nødsituasjon etter et meslingutbrudd, og uvaksinerte beordres til å ta vaksinen.

Meslingutbruddet skal være i et ultra-ortodoks jødisk samfunn i Williamsburg i Brooklyn i New York, og det er er derfor innført obligatorisk vaksinasjon i nabolaget.

Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP) News.

Over 250 personer har fått meslinger i området bare siden september. Det kreves derfor nå at alle som bor, jobber eller går skole i området og ikke er vaksinert, må ta vaksinen. Det gjelder også barn over seks måneder.

Selv om ingen vil bli fysisk tvunget til å ta den, risikerer innbyggerne å få en stor bot om de ignorerer ordren om å vaksinere seg. Boten ligger på hele 1000 amerikanske dollar, som tilsvarer ca. 8900 norske kroner, ifølge AP.

LES OGSÅ: Vaksine-motstand får skyld for mesling-utbrudd - men flere barn får vaksine nå enn tidligere

Vil sikre vaksinen til alle

Byens helsekommisjonær, Dr. Oxiris Barbot, sier at motstand fra enkelte grupper i det ortodokse samfunnet har ført til at antall vaksinerte i området er lavt. Motstanderne skal visstnok tro at vaksinen er farlig.

- Utbruddet vi har fått blir drevet av en liten gruppe vaksinemotstandere i nabolaget, som har spredt feilinformasjon. Vi må gjøre alt vi kan for å sikre at flere får vaksinen, sier han til AP.

Grunnen til at helsekommisjonen har lov til å innføre obligatorisk vaksine, er at det i dette tilfellet er nødvendig for å beskytte befolkningen mot en alvorlig trussel mot helsen til folk.

LES OGSÅ: Solberg går i rette med vaksinemotstandere

Smitter lett

Grunnen til at meslingutbrudd skaper så mye oppstandelse er fordi det er svært smittsomt.

- Smitte skjer via dråpe og overføres selv ved meget kortvarig kroppskontakt. Oppholder man seg i et lokale hvor en smittet person har vært, er det risiko for å få meslinger. Ved hosting og nysing sprer viruset seg, skrev lege Lars Gullestad nylig i et blogginnlegg på Nettavisen.

Han opplyser også om at vi er avhengig av en vaksinasjonsgrad på over 95 prosent for å unngå utbrudd av meslinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.