Gå til sidens hovedinnhold

New York har nå 20 ganger flere dødsfall enn Norge - men nå er det verste over

Den såkalte mortaliteten, antallet døde per 100.000 innbygger, er nå 20 ganger høyere i New York enn i Norge.  Men det verste er nå over, ifølge New York guvernør Andrew Cuomo.

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Over 10.000 koronasmittede er hittil døde i delstaten New York, som har rundt 20 millioner innbyggere. Den såkalte mortaliteten, antallet døde per 100.000 innbyggere, er dermed på 51,3 og langt høyere enn både i Italia og Spania.

I Spania er mortaliteten så langt på 37,4, mens den i Italia, som lenge var det hardest rammede landet, er på 32,9. Belgia har også passert Italia med 33,8 døde per 100.000 innbyggere, viser tall fra helsemyndighetene, gjengitt av Worldometer.

Les: I New York er ansiktsmasker den nye normalen - nå advarer smittevernekspert også mot å håndhilse

New York-guvernøren: - Det verste er over

New York hadde inntil søndag seks dager på rad med godt over 700 døde, fra 731 til 799. Men på søndag gikk tallet under 700 for første gang på flere dager, opplyste guvernør guvernør Andrew Cuomo på en pressekonferanse på mandag.

Se deler av pressekonferansen øverst i saken.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

- Det verste er over, hvis vi fortsetter å være smarte fremover, uttalte Cuomo på pressekonferansen.

Totalt døde det 671 personer på søndag, og det siste oppdaterte tallet betyr dermed at over 10.000 personer nå er døde av koronaviruset i New York, nærmere bestemt 10.056 personer.

Les også: AP: Trump reagerte for sent på koronaviruset

Bedre metode

Forskere anser mortalitet for å være en bedre metode å analysere reell dødelighet på, enn såkalt letalitet, som er andelen dødsfall blant dem som har fått påvist smitte.

Letaliteten avhenger av hvor mange som testes og hvilke kriterier som ligger til grunn for testing, noe som varierer sterkt fra land til land og som også endres over tid.

Les: Koronakrisen: Derfor er Norge bedre rustet enn de fleste andre til å holde hjulene i gang

Varierer i Norden

arierer i Norden

Også i Norden, der koronapandemien har kommet omtrent like langt i landene, varierer mortaliteten sterkt, viser tall fra myndighetene.

I Norge er det hittil registrert 2,5 dødsfall per 100.000 innbygger, mens det i Danmark er registrert dobbelt så mange (4,9) og i Sverige nesten fire ganger så mange (9,1).

Les også

I New York er ansiktsmasker den nye normalen - nå advarer smittevernekspert også mot å håndhilse

Åtte norske forskere, som er tilknyttet covid-19-gruppen ved Klinisk Effektforskning, Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og Universitet i Tromsø, er blant dem som mener at mortalitet er den beste måten å vurdere pandemiens dødelighet på.

Forskerne har sammenlignet dødeligheten av covid-19 med den gjennomsnittlige dødeligheten under de fire siste sesongene med influensa.

Sammenligner med influensa

I Norge dør det i gjennomsnitt 21 mennesker hver dag under sesonginfluensaen, mens det fra 11. mars til 11. april i gjennomsnitt døde 1,9 mennesker daglig av covid-19.

Les også

Lover å røpe alt om hemmelighetsfull sexklubb for de aller rikeste

I Sverige dør det i gjennomsnitt 53 mennesker hver dag i influensasesongen, mens det i perioden forskerne tok for seg i gjennomsnitt døde 8,4 mennesker daglig av covid-19.

– Det er ikke opp til oss forskere å avgjøre om dødeligheten av covid-19 er stor eller liten, eller om forskjellen mellom Norge og Sverige er stor nok til å rettferdiggjøre våre strengere tiltak. Vår sammenligning med influensa viser kun at det hittil ikke dør mange flere mennesker av covid-19 enn av influensa, konkluderer forskerne i et debattinnlegg i Aftenposten.

Sykehusinnleggelser ned med 17 prosent

Selv om over 700 personer daglig har dødd av koronaviruset de siste dagene i New York, er ting i ferd med å snu i storbyen. Antall personer som døde av koronaviruset på ett døgn i New York, gikk for første gang på flere dager under 700 på søndag, med 671 døde. Det opplyste guvernør Andrew Cuomo på en pressekonferanse på mandag.

På en pressekonferanse tidligere på mandagen, fortalte ordfører Bill de Blasio også at antall sykehusinnleggelser i New York City har gått ned med 17 prosent fra lørdag til søndag.

Guvernør Andrew Cuomo kunne også vise frem tall på mandag som viser at antall nye sykehusinnleggelser i New York fortsetter å gå ned. Antall nye personer som blir lagt i respirator går også ned i New York.

Les også

Frykter at alle 800 beboerne og ansatte på dette sykehjemmet er smittet av koronaviruset

Mens man i staten New York har tatt høyde for at man trengte rundt 140.000 sykehussenger for å ta unna alle pasientene, tyder nå statistikken på at antall sykehussenger vil jevne seg ut på rundt 20.000. Totalt er i overkant av 18.000 personer nå innlagt på sykehus i New York som en følge av koronaviruset.

Totalt i USA er nå 558 526 personer smittet av koronaviruset, mens 22 146 er døde, viser de siste tallene fra Johns Hopkins University.

(NTB/Nettavisen)

Kommentarer til denne saken