New York innfører bensinrasjonering for første gang på 39 år

Foto: Kathy Willens (Ap)

Samtidig som stormen nor'easter har rammet New York med snø og minusgrader, står hundretusener uten strøm og vann.

13.11.12 04:32

- Vi er stive av skrekk, sa James Alexander fra bydelen Queens til AP, mens de ventet på uværet torsdag.

- Det er som en oppfølger til en skrekkfilm.

I skyggen av presidentvalgets glitter og glamour, utspiller det seg en annen virkelighet i deler av New York.

Bare en drøy uke etter at superstormen Sandy rammet storbyen med full tyngde, slo uværet nor'easter til på nordøstkysten onsdag og torsdag. Normalt vil ikke en slik storm være et en stor utfordring for millionbyen, men Sandy har etterlatt byen svært sårbar.

Ekstremsituasjon
Uværet rammet pendlertogene, som stanset helt opp en periode. I tillegg ble tusenvis av flyavganger til og fra de største flyplassene i området - JFK, LaGuardia og Newark - innstilt.

Kraftig vind, snø, regn og kuldegrader bremser opprydningsarbeidet etter Sandy. Samtidig stiller det flere hundre tusen mennesker i en ekstremsituasjon.

I deler av New York og New Jersey er innbyggerne fortsatt uten strøm og vann, og flere som hadde fått tilbake strømmen, mistet den på ny som følge av nor'easter. Særlig enkelte fattige nabolag, som Red Hook i Brooklyn, og Queens, er hardt rammet. Køene for å få tak i mat og annen hjelp har blitt stadig lengre ettersom temperaturene har sunket.

Foto: Mario Tama

Foto: John Moore

Bensinrasjonering
Den prekære situasjonen understrekes av at borgermester Michael Bloomberg, innfører bensinrasjonering fra og med fredag morgen lokal tid. Byen følger det samme systemet som New Jersey, med at biler med registreringsnummer som ender på oddetall får fylle bensin annenhver dag, og de med partall får fylle på motsatte dager.

Bensinkrisen, som de siste dagene har tvunget folk til å vente i kø i timesvis i håp om å fylt på tanken, fører dermed til den første bensinrasjoneringen i New York siden 1973, skriver New York Times. Den gang skyldtes det en energikrise.

Foto: John Moore

- Kan mangle bensin i to uker
Ifølge Bloomberg skal kun én av fire bensinstasjoner være åpne i New York etter Sandy.

- Bilførere må fortsatt belage seg på lange køer, frustrasjonen bare vokser og det ser nå ut til at det kan bli mangel på bensin i kanskje et par uker til, sa Bloomberg på en pressekonferanse torsdag, ifølge CNN.

- Vi tror den beste måten å redusere køene og å hjelpe kundene med å kjøpe bensin raskere, å hjelpe bensinstasjonene med å holde åpent lengre og å redusere kaos, er å alternere hvilke dager sjåførene kan kjøpe bensin.

Under kan du se nor'easters herjinger i New Jersey og New York:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.