*Nettavisen* Nyheter.

New York ønsker å flytte moskeen

Foto: CHRIS HONDROS (Afp)

Newyorkerne har talt. 60 prosent forbinder muslimer med noe negativt.

04.09.10 10:06

Storavisen The New York Times har gjennomført en meningsmåling som viser at majoriteten av innbyggerne i metropolen ikke ønsker å plassere en moské på Ground Zero.

Mange newyorkere støtter planene om å reise et trettenetasjes muslimsk senter i storbyen.

Men ifølge avisen vil to tredjedeler av newyorkerne, inkludert mange støttespillere, at det planlagte islamske senteret skal flyttes til en mindre kontroversiell beliggenhet på Manhattan.

Motstanden er størst i bydelene utenfor Manhattan.

Enorm muslimfrykt
Det er ni år siden al-Qaida krasjet to passasjerfly inn i tvillingtårnene på World Trade Center. Dette resulterte i enorm muslimfrykt i tiden som fulgte.

Men selv i 2010 viser meningsmålingene at 20 prosent av newyorkerne innrømmer at de er preget av hat overfor muslimer. New York City anses for å være den mest frisinnede byen i USA, og regnes for å være en bastion når det gjelder religionsfrihet.

33 prosent av newyorkerne mener muslimer er mer terroristvennlige enn andre amerikanere. Og 60 prosent sier de har negative følelser overfor muslimer som følge av terroraksjonen i New York 11. september, 2001.

Meningsmålingen ble gjennomført i slutten av august. 892 voksne personer deltok i spørreundersøkelsen, som har en feilmargin på tre prosentpoeng.

Kontroversiell sak
Spørsmålet om å reise et muslimsk senter på stedet der tvillingtårnene falt, har vært en svært kontroversiell sak i USA.

Det skyldes religions- og ytringsfriheten, som er nedfelt i første grunnlovsendring i Konstitusjonen (First Amendment), noe amerikanerne holder svært kjært.

- Barnebarnet mitt og jeg hadde denne diskusjonen, og hun sier at en byggenekt går imot religionsfriheten som er garantert i vår Konstitusjon, sier New York-innbygger Marilyn Fisher (71) til The New York Times.

- Jeg er absolutt enig med henne med unntak av denne saken. Jeg mener at ingenting i denne verden er svart/hvitt. Det er alltid en gråsone, og denne gangen er gråsonen følsomheten overfor dem som er berørt av 9/11, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.