RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- SKRULLING: Donald Trump skal ha fortalt russere på besøk i Det hvite hus at James Comey (til venstre) var gal, og at sparkingen av FBI-sjefen lettet trykket, ifølge New York Times.
- SKRULLING: Donald Trump skal ha fortalt russere på besøk i Det hvite hus at James Comey (til venstre) var gal, og at sparkingen av FBI-sjefen lettet trykket, ifølge New York Times. Foto: Jonathan Ernst (Reuters / NTB scanpix)

New York Times: Trump sa til russerne at Comey var en skrulling

Sist oppdatert:
Donald Trump skal ha fortalt russere på besøk i Det hvite hus at James Comey var gal, og at sparkingen av FBI-sjefen lettet trykket, ifølge New York Times.

Donald Trump har lagt ut på sin første utenlandstur som USAs president. Kort tid etter at flyet lettet, kom nye avsløringer om Russland-forbindelser.

Les også: CNN-kilder: Russerne skrøt av å kunne bruke Flynn

Første stopp på turen er Riyadh i Saudi-Arabia, hvor presidenten skal holde en tale til statsledere fra arabiske og muslimske land. Ifølge et utkast til talen som nyhetsbyrået AP har sett, kommer Trump til å legge til side noe av den krasse antimuslimske retorikken han brukte under valgkampen.

Han vil samtidig be om samarbeid i kampen mot ekstremisme i den muslimske verden, og omtaler utfordringene som en «kamp mellom godt og ondt».

USAs president Donald Trump og kona Melania Trump tar farvel fra Det hvite hus for å dra på tur til Midt-Østen og Europa.

–Kalte FBI-sjef skrulling

Hjemme i USA er det først og fremst Trumps forhold til Russland som fortsetter å skape overskrifter.

Kort tid etter at flyet med presidenten og hans kone Melania Trump hadde tatt av, publiserte New York Times en artikkel om at Trump skal ha fortalt russere på besøk i Det hvite hus at tidligere FBI-sjef James Comey var gal, og at sparkingen av ham lettet trykket.

– Jeg sparket nettopp FBI-sjefen. Han var gal, en skikkelig skrulling (nut job), sa Trump ifølge et dokument som The New York Times refererer til.

Avisa har fått tilgang til dokumentet via en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

– Jeg var under stort press på grunn av Russland. Det har avtatt. Jeg er ikke under etterforskning, skal Trump ha sagt videre.

Samtalen skjedde dagen etter at Trump sparket Comey, da han hadde besøk av blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på Det ovale kontor.

Comey stiller til høring

Under Trumps flytur ble det også klart Comey har gått med på å stille til en åpen høring i det amerikanske senatets etterretningskomité. Det går fram av en pressemelding sendt ut av komiteen.

–Jeg håper at tidligere FBI-sjef Comeys forklaring vil gi oss svar på noen av de spørsmålene som har dukket opp som følge av at han plutselig ble sagt opp av presidenten, sier demokraten Mark Warner, som sitter i komiteen.

Høringen vil bli holdt etter 29. mai.

USAs president Donald Trump ble lørdag ønsket velkommen i Riyadh av kong Salman bin Abdulaziz al-Saud. Bak følger Trumps kone Melania Trump.

–Rådgiver granskes

Mens Trump satt på flyet kunne også Washington Post fortelle at en rådgiver i Det hvite hus granskes i etterforskningen av antatt samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkampteam.

Avisa siterer ikke navngitte kilder med kjennskap til den strafferettslige granskingen og skriver at etterforskerne ser spesielt på en nåværende Trump-ansatt.

Det viser at granskingen har nådd de innerste regjeringskontorene, mener Washington Posts kilder, som omtaler personen som nær presidenten.

Justisdepartementet utnevnte denne uka tidligere FBI-direktør Robert S. Mueller som spesialetterforsker med ansvar for etterforskningen av russisk innblanding i amerikansk politikk. Fra før granskes anklagene av FBI og etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus.

(©NTB)

Les også: Trump sier han er dårligst behandlet av alle politikere i historien

Sett denne populære videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere