RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

New Zealand rystes av vulkanutbrudd

Wellington (NTB-AFP-DPA): New Zealand rystes av et nytt utbrudd i Mount Tongariro, en av landets tre aktive vulkaner. Aske slynges tre kilometer til værs fra fjellet, som er bakgrunn for scener i de populære «Ringenes Herre»-filmene.

Et helikopter ble onsdag sendt opp for å lete etter folk som var på vandring på det 1.968 meter høye fjellet, opplyste myndighetene. Det forrige utbruddet i Mount Tongariro skjedde 6. august, og var det første på 116 år.

Det så ikke ut til å være fare for at lavastrømmer fra det nye utbruddet skulle true befolkede områder. Men folk på den newzealandske Nordøya, der vulkanen ligger, fikk beskjed om å holde seg innendørs.

- Utbruddet kom helt uventet, vi fikk ingen advarende signaler. Vi holdt øye med nabovulkanen Ruapehu, der det var ventet et utbrudd, men i stedet kom det plutselig røyk og aske fra Mount Tongariro, sa en talskvinne for newzealandske myndigheter.

Et utbrudd i Ruapehu i 1953 forårsaket den verste togulykken i New Zealands historie. Utbruddet utløste et jordskred som rev med seg en jernbanebru over en elv, og 151 mennesker mistet livet da et tog kjørte ut i elva. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere