Gå til sidens hovedinnhold

New Zealands statsminister hylles for sin opptreden etter massakren

New Zealands statsminister Jacinda Ardern er blitt nasjonens ansikt utad i sorgen etter massedrapene i to moskeer i Christchurch.

OSLO (Nettavisen, NTB): Observatører gir den newzealandske statsministeren ros for roen og empatien hun har vist i møte med de som ble rammet av massakren og hatet ugjerningen representerer, skriver The Washington Post. «Virkeligere ledere finnes», skriver Eleanor Ainge Roy i en kommentar i britiske The Guardian.

Kledd i sort

Massakren i Christchurch, der 50 mennesker har mistet livet og flere er skadd, har satt både statsministeren og nasjonen på prøve. Da Jacinda Ardern (38) i bresjen for en tverrpolitisk delegasjon troppet opp og møtte representanter for det muslimske miljøet i Canterbury flyktningesenter i Christchurh lørdag var hun kledd i sort og bar hodesjal.

Her møtte hun og sørget sammen med familie og venner av ofrene. Hun lovet også at staten skal dekke kostnadene med begravelsene.

Et fotografi tatt av Ardern i møte med det muslimske trossamfunnet har gått verden rundt og er hyppig kommentert.

- Et portrett av mot

- Et portrett av mot. Statsminister Jacinda Arderns medfølende og modige lederskap i en fryktelig tragedie, skriver den kanadiske forfatteren Raffi Cavokian, en av flere som delte bildet på Twitter.

- Av de mange ansiktene og historiene jeg vil huske etter Christchurch-tragedien, utmerker statsminister Jacinda Ardern seg. For en bemerkelsesverdig leder. Ikke bare forbyr hun angrepsvåpen i kjølvannet av hendelsen, men hun tilbyr også økonomisk støtte til ofrenes familier, skriver den amerikanske aktivisten Faiza N. Ali på Twitter.

Vil ikke gi morderen oppmerksomhet

Ardern sier hun ikke vil gi personen bak massedrapene i Christchurch den oppmerksomheten hun tror var noe av motivet bak massakren.

- Han var ute etter mange ting med sin terrorhandling, en av dem å bli beryktet, det er derfor dere aldri vil få høre meg nevne hans navn, sa Ardern i en følelsesladet tale i nasjonalforsamlingen i Wellington i New Zealand tirsdag.

Les også

Kripos: Har fått inn tips om at nordmenn har delt drapsvideo fra New Zealand

Hun åpnet med å hilse de fremmøtte på arabisk «as salaam aleikum» – fred være med deg. Deretter fortsatte hun med råd til forsamlingen.

- Nevn navnene til de som ble mistet, heller enn navnet til mannen som tok livene deres, sa hun.

- Han er en terrorist, han er en kriminell, han er en ekstremist. Men når jeg snakker, vil han forbli navnløs, sa hun.

Skal ansvarliggjøres

Den 28 år gamle australske statsborgeren som mistenkes for å ha vært alene om handlingene i Christchurch fire dager før, ble pågrepet av politiet og er foreløpig siktet for et tilfelle av drap. Det er sannsynlig at siktelsen utvides. Så langt er 50 personer bekreftet drept etter de to skytingene i de to moskeene.

Ardern forsikret om at siktede skal stilles til ansvar for sine gjerninger.

- Han vil møte lovens fulle styrke, sa hun.

Ardern lovet reformer for våpenlovene i landet. Dagens lover gjorde det mulig for skytteren å kjøpe halvautomatiske rifler som ble brukt i angrepene.

Under radaren

Hun kunngjorde videre at det skal gjennomføres en gjennomgang av hvordan det kan ha vært mulig for en australsk ekstremist med ytterliggående og uttalt syn, å planlegge og utføre et angrep i New Zealand og gå helt under radaren på etterretningstjenesten.

Ardern la også til en liten påminnelse om å ikke rette pekefingeren mot andre.

– Personen som begikk disse handlingene, var ikke herfra. Han vokste ikke opp her, han fant ikke ideologien sin her. Men det betyr ikke at de samme synspunktene ikke finnes her, sa hun.

Les også

Bekjente og familie av terror-mistenkt i sjokk: - Han fortjener å dø

Kommentarer til denne saken