NextGenTel er en av de virkelige pionerene i det norske bredbåndsmarkedet, og sto i spydspissen for utrulling av ADSL i Norge. Siden starten vokste de seg relativt raskt til å bli landets nest største bredbåndsleverandør - kun slått av Telenor.

I 2006 kjøpte den svenske telegiganten selskapet for 1,9 milliarder kroner for å kjøpe opp selskapet.

Siden den gang har det gått dårlig med NextGenTel. Kundene begynte å rømme fra selskapet etter hvert som bedre bredbåndsalternativer dukket opp fra konkurrentene. Selskapet har i rundt 200.000 kunder, men bare i 2010 mistet de over 28.000 kunder. Ifølge selskapet har de derimot klart å stoppe kundeflukten i 2012, blant annet ved å få inn flere store bedriftskunder.

I januar i år meldte selskapet at de ville starte å ta et ekstragebyr fra sine kunder, noe som ga en klar indikasjon på at selskapet slet økonomisk.

Les også: Innfører gebyr på bredbånd - skylder på klimaendringer

I sommer begynte det å gå rykter i Sverige om at TeliaSonera ønsket å selge selskapet for rundt 1,5 milliarder kroner. Denne prisen har åpenbart vært for stiv, og torsdag morgen meldes det i en børsmelding at NextGenTel er solgt til den norske IP-telefonileverandøren Telio for 601 millioner kroner - inkludert en kontantbeholdning på fem prosent av denne summen.

Summen er rundt 100 millioner kroner høyere enn Telios nåværende børsverdi. Telio skal finansiere kjøpet ved en emisjon, samt lån.

- Dette oppkjøpet representerer et stort skritt fremover for Telio siden vi mer enn dobler vår størrelse og utvider vår produktportefolio i kjernemarkedet vårt i Norge, sier Telio-sjef Eirik Lunde.

- Vi kjenner NGT godt siden de allerede tilbyr bredbåndstjenester til en rekke av våre kunder. Et kombinert Telio og NGT vil ha potensial til å bli en svært effektiv, kostnadseffektiv og kundeorientert telekomaktør, sier han.