Gå til sidens hovedinnhold

- NHH gir meg en fordel

Høyres Julie B. Voldberg er klar for ny jobb.

Påtroppende kvinnepolitisk leder i Høyre, Julie Brodtkorb Voldberg, er klar for nye oppgaver.

Søndag blir hun trolig Linda Hellelands arvtaker og går inn i tillitsapparatet til Høyre.

NHH-bakgrunn
- Hvilke fordeler har du som kvinnepolitisk leder, gitt din utdanning og bakgrunn?

- Jeg har selv studert på en mannsbastion (Norges Handelshøyskole (NHH)), jeg har jobbet i bredbåndsbransjen med kun menn. Det gjør at jeg selv har følt på hvor kort likestillingen har kommet i en del sektorer, og at kvinner ofte i slike sektorer derfor ikke likebehandles, sier Voldberg til Nettavisen.

Høyres kommunikasjonssjef og Erna Solbergs stabssjef har tre barn:

- Jeg er i tillegg mor til tre, noe som gjør at jeg har god innsikt i småbarnsforeldres hverdag. Skal man kombinere små barn og krevende jobb må arbeidsplassen legge til rette for at kabalen går opp, legger Voldberg til.

- Mitt utgangspunkt
- Hvilke kvinnepolitiske spørsmål opptar deg aller mest?

- Den tradisjonelle kvinnebevegelsen har gjort kampen om likestilling til en kamp om at kvinner skal få lov til å bli menn. Menn har historisk sett vært fremgangsrike, og ettersom «kvinner kan» burde selv kvinner oppføre seg som menn og på den måten bli like fremgangsrike. Hvor logisk resonnementet enn kan virke, er dette en helt feil måte å se på likestilling, mener hun.

Det vil, ifølge Voldberg, ikke gi likestilling, fordi:

- Vi burde heller konstatere at hvert enkelt menneske bør møtes som et individ uten hensyn til personens kjønn. Så lenge sosialdemokratiet ikke ser individene, men ser oss som grupper av mennesker i et system, vil vi aldri få likestilling. Dette vil være mitt utgangspunkt for alle kvinnepolitiske problemstillinger.

- Der er det flest kvinner
Voldberg mener helsesektoren bør bli en litt annerledes arena for kvinner:

- Dersom man er ute etter å øke andelen kvinnelige gründere, kan det være nyttig å se på de sektorene hvor det jobber flest kvinner. Helsesektoren er dominert av kvinner. Den er også et tilnærmet offentlig monopol, 98 prosent av sykehussektoren er offentlig eid og drevet, sier Voldberg til Nettavisen.

Hun tror det kan være lurt å åpne før større grad av konkurranseutsetting av eksempelvis sykepleiertjenester.

- Konkurranseutsetting betyr at det fremdeles er det offentlige som betaler, det vil verken koste mer eller mindre for pasientene. Forskjellen er at, i motsetning til et monopol, så konkurrerer flere om å yte høyest mulig kvalitet på sykepleiertjenestene. Dette har blitt gjennomført i hjemmetjenesten i noen veldig få kommuner, som Oslo og Bergen. Resultatene er høyere kvalitet på både offentlige og private omsorgstjenester, og ikke minst har flere kvinner startet egne firma for å levere hjemmetjenester, sier Voldberg til Nettavisen.

- Rasende dyktig
Politisk kommentar Marie Simonsen i Dagbladet syntes valget av Voldberg er spennende:

- Hun har gjort en god jobb for Erna og er rasende dyktig. Det synes alle, sa Simonsen til Nettavisen i mars - og håpet på andre takter enn fra nåværende leder som vil fjerne hele fedrekvoten av foreldrepermisjonen etter barnefødsler.

Høyres kvinneforum fremmer forslaget i landsmøtets resolusjon nummer 30, med begrunnelsen at «En familie vet selv hva som fungerer i deres liv og i deres familie».

Årets eksil-GK-er
4. mars i år ble hun kåret til Årets eksil-GK-er av Geelmuyden.Kiese:

- Vi gratulerer Julie med den høythengende tittelen Årets eksil-GK-er. En velfortjent seier til en verdig vinner. Juryen har i sin begrunnelse vektlagt Julies two women-show med Erna Solberg i valgkampen, hvor de parkerte Venstre og FrP og ble en av valgets vinnere, sier seniorrådgiver Hans Geelmuyden.

Kommentarer til denne saken