NHO ønsker parallelle forhandlinger med USA

Oslo (NTB): NHO er fornøyd med at EU og USA setter i gang forhandlinger om en frihandelsavtale, men mener regjeringen må jobbe for at Efta, som Norge er del av, gjør det samme.

- Vi mener regjeringen snarest må ta initiativ til tilsvarende forhandlinger mellom Efta og USA som det EU og USA skal gjennomføre. Det ville vært det aller beste for å sørge for at norsk næringsliv får like vilkår som EUs næringsliv, sier Tore Myhre i NHO til Nationen. Myhre er avdelingsdirektør for internasjonalisering og europapolitikk.

Han sier NHO ønsker en friere verdenshandel og nedbygging av handelshindringer.

- Inntil vi får på plass en ny WTO-avtale, er det viktig at Norge har en aktiv politikk når det gjelder forhandlinger, sier han.

Tidligere har utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sagt at en eventuell handels- og investeringsavtale mellom EU og USA kommer til å få følger for det internasjonale handelssamarbeidet i Verdens handelsorganisasjon WTO, og også for Norge.

- USA er Norges største handelspartner utenfor EU. Bare små marginer eller litt dårligere handelsvilkår kan få store konsekvenser for norske bedrifter. Eksportindustrien opplever tøff konkurranse allerede. Får andre land lettere tilgang, skal det små marginer til før at det blir enda vanskeligere for norsk næringsliv, sier Myhre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.