RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NHO varsler bråstopp for norsk økonomi i 2014

Oslo (NTB): Norske bedrifter ser mørkt på framtiden. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) varsler bråstopp for norsk økonomi allerede neste år.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse fra NHO som analyserer tilstanden til norsk næringsliv. Rapporten, som er basert på svar fra mer enn 2.000 NHO-bedrifter, offentliggjøres tirsdag, men mye ble kjent mandag. E24 skriver at det for første gang på fire år er flere bedrifter som ser mørkt på markedsutsiktene, enn det er bedrifter som ser lyst på fremtiden. Innenfor alle næringer, utenom reiseliv, har andelen som ser negativt på 2014, økt siden forrige måling i september. Aller minst positive utsikter er det i bygg- og anleggsbransjen.

NHOs økonomer ser en bråstopp i norsk økonomi der kostnadsutfordringene har blitt tydelige og arbeidsmarkedet har blitt utfordrende, oljevirksomheten gir ikke lenger stadige vekstimpulser inn i resten av økonomien da ordrene oftere går til utlandet, forbruket bremser og boliginvesteringer flater ut.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO mener det er de økte kapitalkravene til bankene som er sentral årsak til at økonomien nå bremser opp.

- Vi har sett på når kapitalkravene ble innført, og sammenholdt det med Norges Banks utlånsundersøkelse og vår egen undersøkelse, og på veksttallene i økonomien. Det er veldig tydelig sammenfall mellom politikkreguleringene og innstrammingen i utlånspraksisen til bankene. Vi tror norske myndigheters politikk var det som satte snøballen i gang, sier han til E24. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere