Etter press fra miljøvernere har norske myndigheter beordret vask i stedet for skyting av oljeskadet fugl, men fagfolk rister på hodet.

Kan redde 10 - 15 prosent
- Man kan ikke regne med å redde mer enn 10-15 prosent av de fuglene man vasker, sier Tycho Anker-Nilssen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Aftenposten.

Han er programkoordinator for SEAPOP, et overvåkings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler. Ifølge sjøfugleksperten taler all sannsynlighet for at oljeskadet fugl som blir vasket, vil dø kort tid etter at den er sluppet ut i friluft.

Ifølge leder Alv Ottar Folkestad i Norsk Ornitologisk Forening tror fuglene vil dø dersom de ikke får hjelp til å få av seg oljen. Han tror også faren er stor for at fuglene vil få i seg den skadelige oljen.

- Hvis disse fuglene får i seg oljen vil kroppsfunksjonene bli forstyrret og de vil få et fysiologisk sammenbrudd. Det kan bli svært smertefullt, sier Folkestad til Nettavisen.

Les også: - Disse fuglene vil dø uten hjelp

Stanset skyting
Lørdag ble det kjent av viltnemnda i Bamble kommune skjøt tilgriset sjøfugl, til kraftige protester fra dyrevernorganisasjonen NOAH og naturvernerne i WWF. Natt til søndag gjorde myndighetene helomvending, og beordret stans i den organiserte skytingen.

Leder i Norges miljøvernforbund Kurt Oddekalv sier til Avisenes Nyhetsbyrå at han støtter avliving av fuglene.

- Nå vil mange komme og si at fuglene ikke bør avlives. Men det er uverdig å drive og vaske sjøfugl. Det er dyreplageri, sier Oddekalv til ANB.

Les også: Støtter avliving av fuglene

Totalt 1000 fugler kan være skadet av olje fra det havarerte skipet Full City, anslår Direktoratet for naturforvaltning.

(©NTB)