Gå til sidens hovedinnhold

Ni ganger har Frp truet med å forlate regjeringen

Striden om IS-barna er ikke det første tilfellet der Frp truer med å gå ut av regjeringen.

OSLO (NTB): De siste årene har det skjedd flere ganger at personer i Frp har tatt til orde for at partiet bør tre ut av regjering. NTB har samlet denne oversikten:

  • Valgresultatet september 2015: Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Oskar Grimstad luftet tanken om at Frp var tjent med videre regjeringsdeltakelse etter et skuffende valgresultat på 9,5 prosent.
  • Flyktninger høsten 2015: I forbindelse med arbeidet i Stortinget om å komme til et bredt asylforlik fremmet partiet krav om ytterligere innstramminger. Dette ble tolket som at partiet kunne være villig til å diskutere regjeringsdeltakelsen. Stortingsrepresentant Roy Steffensen gikk offentlig ut og sa at manglende gjennomslag burde føre til regjeringsexit.

  • Flyktninger fra Syria juni 2016: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mente partiet burde gå ut av regjering som følge av avtalen om å ta imot flere flyktninger fra Syria. Per Sandberg sa også at partiet kunne bli tvunget til å trekke seg.
  • Krangel om bilpakke: oktober-desember 2016: Forslaget til statsbudsjett inneholdt en bilpakken, som skulle gjøre det billigere å eie bil, men øke avgiftene på bensin og diesel. Venstre – som da var støtteparti for regjeringen- reagerte kraftig, og det var nært på at budsjettet ikke ville komme i havn. Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble rørt, ifølge nestleder Per Sandberg. Flere fylkesledere gikk ut og sa at smertegrensen var nådd.
  • Mistillitsforslag mot Listhaug mars 2018: Siv Jensen sa Frp var rede til å gå ut av regjering etter at opposisjonen stilte mistillitsforslag mot daværende justisminister Sylvi Listhaug.
  • Flyktninger og migranter fra Middelhavet juli 2018: Carl I. Hagen ba Frp true med regjeringskrise dersom Norge skulle ta imot nye flyktninger eller migranter som har kommet til Europa over Middelhavet. Bakgrunnen var EU-avtalen om fordeling mellom landene.
  • Bompengeopprør juni-august 2019: Frp holdt ekstraordinært landsstyremøte etter at det blusset opp opprør i tilknytning til bompengepolitikken. Flere fylkesledere tok til orde for at partiet må ut av regjering. Etter at regjeringspartnerne sluttet seg til en løsning i august, sa partileder Siv Jensen at Frp kunne trukket seg hvis partiet ikke hadde fått nok gjennomslag.
  • Valgresultatet september 2019: Frp fikk 8,2 prosents oppslutning i kommune- og fylkestingsvalget, det dårligste resultatet for partiet siden 1991. Per-Willy Amundsen mente det er naturlig at Frp evaluerer etter et dårlig valg, og at partiet vurderer om det er tjent med videre regjeringsdeltakelse. Christian Tybring-Gjedde sa regjeringsdeltakelsen sliter på partiet, og at man måtte se på en ny strategi. Carl I. Hagen sa partiet bør vurdere å forlate regjeringen hvis Frp ikke får synliggjort sin politikk.
  • IS-saken: Fylkesledere i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet mener partiet bør trekke seg etter at en kvinne som er siktet for å ha sluttet seg til IS, hentes hjem til Norge. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ga uttrykk for det samme.
Les også

Om begeret er fullt, kan du jo godt bare få et større

Kommentarer til denne saken