Flere enn 800 personer er pågrepet i aksjonen «Trojan Shield», som omtales som en av de største internasjonale politiaksjonene noensinne. Den er knyttet til en kryptert kommunikasjonsplattform benyttet av kriminelle nettverk.

De siste dagene har antall pågrepne personer i Norge økt. Politiadvokat Morten Stene ved Kripos sier til Dagbladet at per onsdag formiddag er pågrepet totalt ni personer i aksjonen.

Kan bli flere

- Det er nå ni personer pågrepet i Norge, fordelt på flere distrikter, sier Stene. Han utelukker ikke at det blir flere pågripelser.

Les også: Norge har deltatt i en storstilt internasjonal politiaksjon

Tre av de pågrepne ble tatt i Innlandet politidistrikt 27. mai.

– Tre personer er siktet for grov befatning med narkotika, og de er varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfare. Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke uttale oss noe ytterligere på nåværende tidspunkt, sa påtalefaglig etterforskningsleder Mari Lauritzen Hasle ifølge NTB.

Krypterte telefoner

Operasjonen har vært et samarbeid mellom 16 land over hele verden, deriblant Norge.

Den samordnede aksjonen har gått under ulike navn, som Ironside i Australia og New Zealand og Trojan Sheild / Green Light i Europa og USA. Modifiserte mobiltelefoner, laget for at kriminelle skulle ta dem i bruk i den tro at de var krypterte og avlyttingssikre, er blitt spredt i kriminelle miljøer over hele verden.

Som følge av operasjonen er flere drap blitt avverget, mange tonn kokain, metamfetamin og marihuana er blitt beslaglagt og flere hundre medlemmer i tungt organisert kriminalitet er blitt arrestert.