*Nettavisen* Nyheter.

Ni sykehustabber på 30 dager

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Men sykehuset er ikke verstingen.

28.11.11 19:45

Sykehuset Østfold er det første sykehuset i Norge til å publisere anonymiserte versjoner av alle meldinger som sendes til helsetilsynet, med unntak av meldinger som omhandler selvmord.

«Åpenhet om uønskede hendelser er en forutsetning for å kunne vurdere den totale verdien av helsetilbudet vi gir. Åpenhet gir også pasientene mulighet til å ha en realistisk forventning til hva helsetjenesten kan løse» skriver sykehuset på sine nettsider.

Overså kreftsymptomer
Her får man en oversikt over uønskede hendelser så langt i år, med forekomst av ni hendelser i henholdsvis mai, oktober og november. Hendelsene er klassifisert som alvorlige, og omfatter blant annet uberettiget innsyn i pasientjournal, forsinket diagnostisering, flere tilfeller der kreftsymptomer er oversett samt en rekke andre forhold.

Over 30 hendelser hittil
Oversikten viser 34 alvorlige hendelser hittil i år. Men sykehuset er ikke versting i antall kritikkverdige saker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarl M. Andersen

Direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen, mener derimot at Sykehus Østfold er en foregangsfigur når det gjelder åpenhet:

- For et par år siden lå Østfold på om lag tre ganger så mange meldinger som gjennomsnittet i landet. Av dette kunne man tro at de var tre ganger så dårlige, men det stemmer ikke. Det betyr derimot at de hadde tre ganger så god meldekultur om slike forhold enn de andre. Sykehuset Østfold ligger ikke høyere enn andre helseforetak i antall saker hos norsk pasientskadeerstatning, de har ligget på gjennomsnittet. Det betyr altså ikke at de er et dårligere sykehus, sier han til Nettavisen.

- Er aldeles strålende
Hanssen mener videre at sykehusene kan lære mye av hverandre ved å utvikle tilsvarende åpenhet og meldekultur.

- Når de nå legger ut informasjon om slike hendelser, synes vi det er aldeles strålende. Det er veldig positivt. Problemet har vært at helseforetakene ikke i utstrakt grad har lært av egne og andres feil. Det gjør dette sykehuset nå på en forbilledlig måte, sier han og legger til:

- Jeg vet ikke om det er andre helseforetak som skal følge etter, men synes at det skal være et eksempel til etterfølgelse. På denne måten kan man lære på tvers av helseforetakene. Dette har blitt bedre de seneste årene, men jeg synes fortsatt at de lærer for lite av hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere enn noensinne
I en rapport for 2010, fant Helsetilsynet en økning i antall registrerte meldinger i Meldesentralen med 2264 meldinger. Dette er flere enn noe tidligere år.

Andelen registrerte meldinger som gjelder unaturlig dødsfall har stadig økt de siste årene, men viser en nedgang fra 21 prosent i 2009 til 16 prosent i 2010.

Ulik meldefrekvens
Det er videre stor variasjon i meldefrekvens mellom helseforetak, innen helseforetak fra år til år og mellom regioner. For eksempel ble litt over en fjerdedel av alle meldingene i 2010 registrert i Oslo og Akershus.

20 prosent av meldingene registrert i 2010 kom fra psykisk helsevern. 40 prosent av disse var meldinger om unaturlige dødsfall. 13 prosent av alle meldinger som ble registrert i 2010 gjaldt hendelser knyttet til legemiddelfeil, ti prosent gjaldt hendelser som skjedde i forbindelse med fall og åtte prosent gjaldt hendelser som skjedde i forbindelse med fødsler.

Få tilsynssaker mot helsepersonell
I samme rapport fremgår det også at åtte prosent av fjorårets meldinger ble fulgt opp tilsynsmessig, i de fleste tilfeller overfor virksomheten. Knapt noen meldinger førte til tilsynssak mot helsepersonell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.