Gå til sidens hovedinnhold

Ni ulv sporløst forsvunnet: Miljøministeriet vil forhindre ulovlig jakt på dyret

Ni ulv forsvunnet på åtte år, nå vil de prøve å hindre at den fredede ulven blir jaktet på.

Siden 2012 har ni ulv forsvunnet fra Danmark uten å sette spor etter seg. Det er mest sannsynlig at de fredede dyrene har blitt skutt under illegal jakt, skriver danske danske TV2.

Miljøstyrelsen, en seksjon av det danske Miljøministeriet (danske miljødepartementet, journ. anm.), har derfor bedt en gruppe forskere komme med deres forslag til hvordan man kan forhindre den ulovlige jakten. En av disse er Hans Peter Hansen, som er seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Les også: Vil flytte genetisk viktig ulv

Forskerne mener det er behov for mer dialog med de som er skeptiske til ulven, men at dialog ikke kommer til å fikse problemet alene. Hansen mener også at politiet burde ha bedre muligheter for å etterforske sakene.

Ulvebestanden minker i Danmark

- Politiet har i dag ikke kompetansen til å etterforske faunakriminalitet, som man kaller disse type sakene. Vi anbefaler der at man oppruster, slik at politiet simpelthen blir dyktigere på det området, forteller Hans Petter Hansen til danske TV2.

Siden ulven kom tilbake til Danmark i 2012 har det vært registrert 24 forskjellige ulver, nå er antallet nede i 14. I april 2018 ble en ulv skutt og drept og gjerningsmannen fikk 40 dager betinget fengsel. De andre ni dyrene har blitt borte uten at noen forskere har funnet spor etter dem i Danmark eller utenfor grensene.

56 ulver i Norge

Her i Norge ble det vinteren 2019-2020 registrert 56 ulver som kun holdt til innenfor Norges grenser og nesten 50 ulver som lever rundt grensen mellom Norge og Sverige.

Ifra vinteren 2014-2015 har det blitt registrert mindre ulveflokker og -kull, men forrige vinter fikk bestanden en økning, melder Rovdata.

Les også: Røk ut av Farmen etter heftig diskusjon: - Angrer ikke

Antall ulver i Norge har økt det siste året, men i Danmark ser det ut til å gå den andre veien. Jaktminister i danske Venstre, Thomas Danielsen mener det er på tide å skjerpe strafferammene for faunakriminalitet i Danmark.

- Vi har en av Europas laveste strafferammer og det betyr at politiet ikke kan gå særlig hardt inn mot faunakriminalitet, noe som inkluderer ulvedrap og ørneforgiftning, sier Danielsen til danske TV2.