Gå til sidens hovedinnhold

- Nice-drapsmannen hadde klar interesse for radikal islam

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel tok bilder av seg selv på promenaden samme dag som han drepte 84 mennesker med lastebil.

Paris (NTB-AP-AFP): Angrepet i Nice var planlagt, og angriperen hadde en klar interesse for radikal islam, fastslår den franske etterforskningslederen.

Les også: Enda en person pågrepet etter Nice-terroren
Les også: Mange Nice-ofre fortsatt ikke identifisert

Mannen som meide ned og drepte 84 personer på promenaden i Nice, hadde på forhånd søkt etter IS-propaganda og informasjon om Orlando-angrepet på nettet.

Han hadde også søkt etter opplysninger om angrepet i Paris-forstaden Magnanville, der en ung mann drepte en politimann og hans kone ved og i parets egen bolig tidligere i sommer.

Åtte dager før angrepet lot han skjegget vokse, samtidig som han fortalte folk at skjegget hadde «religiøs» betydning.

På PC-en hadde han flere voldelige bilder som ifølge etterforskningsleder François Molins kan knyttes til «radikal islam». Siden 1. juli har han dessuten flere ganger søkt etter «grusomme dødsulykker» på nettet.

Interessen for radikal islam beskrives imidlertid som fersk. Myndighetene antar at radikaliseringen skjedde svært fort ettersom han aldri tidligere har vist tegn til religiøs fanatisme.

Åtte dager før angrepet lot han skjegget vokse, samtidig som han fortalte folk at skjegget hadde «religiøs» betydning.

Tok selfier

Molins bekrefter også at Mohamed Lahouaiej-Bouhlel besøkte Promenade des Anglais ved flere anledninger, og at han tok bilder av seg selv med mobiltelefonen på promenaden samme dag som angrepet fant sted.

31-åringen skal også ha sagt til sin omgangskrets at han ikke kunne forstå hvorfor ikke IS fikk sitt eget territorium i Syria og Irak, men de franske etterforskerne har ikke funnet at han selv hadde noen forbindelse med den ytterliggående gruppa som har hevdet å stå bak angrepet.

Leide lastebil

Allerede en uke før angrepet kontaktet han et utleiefirma for lastebiler, og han skal også ha undersøkt flere steder i Nice, der han selv var bosatt.

I tillegg til at 84 personer ble drept, ble flere hundre skadd da Lahouaiej-Bouhlel kjørte en lastebil inn i folkemengden på Promenade des Anglais torsdag kveld.

13 av ofrene er fortsatt uidentifisert.

Angrepet skjedde like etter at det var skutt opp fyrverkeri i forbindelse med Bastilledagen.

Lastebilen fortsatte i 2 kilometer langs promenaden før gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

Kommentarer til denne saken