Bør Nicolai Tangen bli Årets navn i Nettavisen? Si din mening nederst i saken!

Før han flyttet til Oslo i år, bodde Tangen hele 28 år i London. I den engelske hovedstaden bygget sørlendingen opp en massiv formue. Ifølge Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene har Tangen en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

Les også: Nicolai Tangen taper minst 30 milliarder kroner på å bli sjef for Oljefondet

Siden 2005 var han også leder av hedgefondet Ako Capital med suksess. Han sikret seg blant annet et historisk høyt utbytte på over to milliarder i Ako Capital i 2019.

Guttedrømmen

54-åringen fra Kristiansand ville uansett noe mer. Han ville oppfylle guttedrømmen sin, nemlig det å bli sjef for Statens pensjonsfond, bedre kjent som Oljefondet. Han ble presentert som ny oljefondssjef 26. mars, og sa følgende under pressekonferansen:

- Dette er ikke bare drømmejobben min, dette er guttedrømmen.

Det ble imidlertid ikke helt som en «drøm» de neste månedene. Norges Banks representantskap stilte en rekke spørsmål rundt Tangens eierinteresser, og Norges Bank fikk også sterk kritikk for å ikke ha fulgt retningslinjene om åpenhet om den offentlige søkerlisten. Etter mye fram og tilbake, ble alt dette avklart og Tangen tiltrådte som oljefondssjef 1. september.

Oljefondet leverer - tross korona

54-åringen har gjort en rekke grep etter at han tok over som oljefondssjef i høst. Han har blant annet slanket ledergruppen, og det har vist seg å gi resultater i en vanskelig tid for hele verden. I tredje kvartal fikk oljefondet en avkastning på 412 milliarder kroner, tilsvarende 4,3 prosent. Det var en solid opptur etter en nedgang på 3,4 prosent første halvår.

Les også: Kjendisinvestorer gjør supergevinst i Kahoot!

- Finansmarkedene var fortsatt preget av usikkerhet knyttet til koronaviruset. Likevel ga aksjemarkedene god avkastning i kvartalet. Særlig var oppgangen drevet av amerikanske teknologiselskaper, sa Tangen i en pressemelding.

Koronasmittet

Han har også fått kjenne pandemien direkte på kroppen.

- I dag testet jeg positivt for covid-19. Jeg tok testen i går ettermiddag etter å ha følt meg litt utenfor, men symptomene er milde. Dette innebærer at jeg nå er isolert i leiligheten min i Oslo, hvor jeg vil jobbe fra de neste par ukene, skrev han i en melding i slutten av november.

Les også: Nicolai Tangen har fått påvist koronasmitte

Han ankom for øvrig sin første dag på kontoret som oljefondsjef på el-sparkesykkel, noe som naturlig nok ble lagt merke til. Korrekt antrukket med hjelm og det hele.

- Jeg har aldri angret på noe som helst, dette angrer jeg i hvert fall ikke på. Denne bygningen mener jeg er den bygningen i Norge med flest flinke folk i, sa han ifølge NRK 1. september, da han tiltrådte i jobben.

Seks nominerte til Årets navn 2020

Nettavisen deler ut Årets navn til «den som som har påvirket Norge mest i året som gikk, og som kan komme til å påvirke landet vårt varig». Nicolai Tangen er en av seks nominerte, og Nettavisens lesere inviteres til å si sin mening om hvem de mener bør får utmerkelsen, og får således en stemme inn i juryen som består av Nettavisens redaksjon.

Vinneren får en inngravert vase fra Magnor Glassverk, samt et diplom. Vinneren offentliggjøres med et større intervju mot slutten av året.

Tidligere vinnere av Årets navn i Nettavisen:

2015: Rasmus Hansen: - Det er såpass overraskende at det må få synke litt inn

2016: Julie Andem/Skam: «Den viktigste årsaken til at Nettavisen utnevner serien og kvinnen bak til årets navn er hvilken betydning den har hatt som påvirker av ungdoms selvfølelse»

2017: Erna Solberg: -Jeg merker meg at det finnes skråsikre kommentatorer, men jeg deler ikke den spådommen

2018: Folk kommer bort til Kevin Vågenes på gata og sier ingenting. Men så kommer det tre små ord.

2019: Trygve Slagsvold Vedums lederstil har gjort Senterpartiet til den største politiske vinneren de siste årene

Nettavisen deler dessuten pris til Årets sportsnavn, samt Årets spiller, unge spiller og trener i Eliteserien. Vinnerne offentliggjøres mot slutten av året.