RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nigeria-bråk gir oljehopp

Sist oppdatert:
Oljeprisen har steget 90 cent etter valget i Nigeria. Store politistyrker vokter storbyen.
Av:André Clark Utvik

Den nye nigerianske presidenten skal om ikke lenge kunngjøres og det er foreløpigs stille i gatene i Lagos.

Den brede oppgangen på Oslo Børs før helgen var ledet av oljerelaterte aksjer. Valget i Nigeria kombinert med en raffineristreik i Belgia er hoveddriverne.

Opp 90 cent

Nordsjøoljeprisen har steget 90 cent siden fredag.

- Valget i Nigeria presset oljeprisen noe opp før helgen. Dette vil fortsette tidlig i denne uken, men så langt har ikke valget påvirket oljeprisen i stor grad, sier oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea til NA24.

Prisen for nordsjøoljen kryper sakte oppover og har steget noen få cent mandag morgen. Prisen for levering i juni er i øyeblikket 66,44 dollar for et fat opp 90 cent siden valgurnene ble åpnet i det vestafrikanske landet.

Saltvedt får støtte av oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading Benny Clausen som sier at valget i kombinasjon med at vedlikeholdet av av raffineriene i USA er ferdig.

- Prisen vil holde seg over 65 dollar. Forcados-feltet til Shell i Niger-delta er annonsert åpnet i neste måned. Hvis dette holder så vil det presse prisen ned, sier han, og legger til at Rå- og bensinlagrene i USA falt forrige uke.

Han sier mange oljetradere gjorde inndekninger før helgen på grunn av valget.

- Dette kan vi se av mai-kontraktene med WTI som gikk med hele 1,50 dollar, sier han. WTI er den amerikanske oljekvaliteten som omsettes på New York-børsen.

Stille i gatene

Mandag morgen er det stille i gatene i den nigerianske storbyen Lagos. Tungt armerte soldater vokter gatene forteller en kilde som NA24 har snakket med på rundt klokken 10.30. Han sier byen befinner seg som i en krigssituasjon som følge av sikkerhetsoppbudet under valget.

Oljeanalytiker Arnstein Wigestrand mener de fleste har kalkulert denne premien.

- Det har vært lavere produksjon i Nigeria de tolv siste månedene og de aktive i oljemarkedet er oppmerksom på uroen i landet, sier oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i meglerhuset SEB til NA24.

Oljeproduksjonen i landet er sterkt redusert og påvirker ikke det totale prisbilde i like stor grad som ved full produksjon.

Ikke sluttet fred

Etter å ha gått fra et militærregime til et annet har Nigeria nå et folkevalgt lederskap.

Det er første gang landet skal overdra makten fra en sivil president til en annen. Landet lider under at en «eliteklasse» har tilranet seg «oljerikdommen» og i det oljerike Niger-deltaet angriper geriljagrupper oljeinstallasjoner i kampen mot landets ledelse.

- Militære grupper i Niger-deltaet sier de ikke bryr seg om valget. Deres strategi med angrep vil vedvare. Dette vil skje helt til den nye presidenten tar grep og sørger for en mer rettferdig fordeling av oljerikdommene i landet, sier oljeanalytiker Saltvedt til NA24.

Den ledende opposisjonskandidaten vil ikke akseptere helgens valgresultatet og mange sitter å venter på at det kan skje en aksjon i denne regionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere