- Jeg er fast bestemt på å beskyttet vårt demokrati, vår nasjonale enhet og vår politiske stabilitet ved å føre en total krig mot terrorisme, sa Jonathan i en TV-sendt tale torsdag.

Han opplyste også at han har gitt ordre om en «fullskala operasjon» for å unngå at terrorister opererer på nigeriansk jord uten å bli straffet.

- Jeg forsikrer dere om at Nigeria vil bli trygt igjen, sa Jonathan.

Også president Idriss Déby i nabolandet Tsjad har brukt uttrykket «total krig» om kampen mot Boko Haram.

Angrep landsbyer

Et titalls opprørssoldater fra Boko Haram stormet torsdag landsbyene Gumushi, Amuda og Arbokko og drepte 35 mennesker.

Opprørerne bar militære uniformer og skal ha skutt rundt seg og kastet brannbomber på husene.

Angrepet føyer seg inn i rekken av blodige angrep på sivile som det antas at Boko Haram har stått bak de siste månedene.

Opprørsgruppen kjemper en voldelig kamp for en islamistisk stat i det nordlige Nigeria og har utviklet seg til å bli en stor trussel mot sikkerheten i landet. Siden 2009 har gruppen stått bak tusenvis av drap.

Rømte

Onsdag klarte ytterligere fire av de over 200 jentene som ble kidnappet av Boko Haram i april å rømme, ifølge lokale myndigheter.

- Ytterligere fire jenter som ble kidnappet av Boko Haram forrige måned, har klart å stikke av fra sine fangevoktere, sa utdanningsminister Musa Inuwa i delstaten Borno onsdag.

Jentene er blitt gjenforent med sine foreldre, men myndighetene vil ikke gi noen detaljer om flukten eller når det skal ha skjedd.

219 savnet

Boko Haram har fått mye internasjonal oppmerksomhet etter at gruppa bortførte over 200 jenter fra skolen de gikk på i landsbyen Chibok i midten av april.

Væpnende menn omringet skolen, stuet jentene inn i lastebiler og kjørte av gårde. 53 jenter klarte kort tid etterpå å komme seg unna.

Fortsatt er 219 jenter savnet, men myndighetene i Nigeria opplyste nylig at de har funnet ut hvor de bortførte jentene befinner seg, og at landets militære styrker vil redde dem.

Det er samtidig mange som frykter at en redningsaksjon – hvor USA og flere andre land bistår - vil sette jentenes liv i fare. (©NTB)