RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nigerias oljeproduksjon faller videre

Sist oppdatert:
Stammeopprøret i Niger-deltaet sendt oljeprisen opp i går, og omfanget har snart stoppet 40 prosent av Nigerias oljeproduksjon på drøye 2 millioner fat pr. dag
De tre store oljeselskapene i Nigeria, Shell, ChevronTexaco og TotalFinaElf meldte i løpet av gårsdagen om ytterligere stengninger av produksjonskapasitet i Nigeria.

Markedet begynner nå å frykte en ny Venezuela-situasjon på grunn av stammeopprøret som nå herjer det oljerike Niger-delta.

Total skal produksjonskapasitet på 817.500 fat pr. dag nå være tatt ned, og selskapene har evakuert mannskapene i området i frykt for deres sikkerhet.

Stammeopprøret har oppstått i forbindelse med presidentvalget i Nigeria som avholdes 19. april.

Opprøret har også stoppe eksporten av olje, og Shell og Chevron har erklært force majeure for laster som skulle gått fra oljeterminalene Bonny, Forcados og Escravos.

- Det er en alvorlig situasjon og de langsiktige følgene av dette må fortsatt vurderes, sier en Chevron-talsmann til Dow Jones Newswire.

Bortfallet av nigeriansk olje kommer samtidig som Iraks eksport er nede på grunn av krigen mot landet. Det er usikkert hvor mye uutnyttet kapasitet som er igjen i markedet. Det internasjonale energibyrået anslo den til omkring 1,5 millioner fat pr. dag i begynnelsen av mars.

Det hjelper heller ikke situasjonen at amerikanske kommersielle oljelagrene er på historisk lave nivåer.

Prisen på et fat brent-olje for levering i mai endte på 26,10 dollar mandag, opp fra 24,35 dollar fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere