RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nils og Ronny uten grenser

Foto: Nils og Ronny 2006
Nils og Ronny dukker opp igjen på NRK - med dødsalvorlig humor før tv-aksjonen.

(SIDE2:) Nils og Ronny er kjent for sin humoristiske stil, og velutviklet evne til å kombinere moro med alvor. Best er deres metoder når det virkelig gjelder, som da de gjestet familien Jerry L. Lewis og fikk etter hvert et gruvekkende innblikk i rasehatets USA. Dokumentaren «Don't fuck with the Lewises » gikk verden rundt og har gjort seg bemerket ved en rekke dokumentarfestivaler.

Også da de fikk innpass hos den filipinske diktatorenken Imelda Marcos, skapte de tv-historie. Tilmålte 20 minutter ble til flere timer i programserien «Walkabout», og resultatet ble en svært personlig dokumentar med milliardsvindleren.

Hvordan får de det til?

- Vi er veldig bevisst på å komme forbi høflighetsfrasene og få folk til å fortelle sin historie. Vi har også jobbet mye med hvordan vi bruker kamera slik at det ikke skal virke sjenerende. Vi bruker for eksempel ikke mikrofoner som må festes på dem vi møter, forklarte Ronny Kristoffersen til Side2 .

Allsang i Somalia

I disse dager er Hønefoss' to sønner tilbake på NRK med to dokumentarer fra Somalia-regionen. Her tar de i bruk blant annet allsang med gamle Melodi Grand Prix-slagere i møte med menneskers utrolige skjebner. I løpet av to programmer 15. og 21. oktober kommer vi på innsiden av Leger Uten Grenser sitt arbeid i Etiopia. I det første gjester de blant annet et tuberkulosesenter i Cherrati. I det andre programmet reiser de til grenseområdene mot Sudan og Eritrea der Leger Uten Grenser driver en klinikk for bekjempelse av den dødelige sykdommen Kala Azar.

- Det er ingen fortsettelse mellom de to programmene som i en serie, men tematikken er felles, sier Håkon Sverdrup i NRK til Side2 og forteller at deres programmer også denne gangen vil romme spennet fra det muntre til det dypt personlige og rørende.

Sendte «mannen i gata til nøden

Kanalen legger bredsiden til i ukene frem mot tv-aksjonen, med en rekke dokumentarer fra de relevante områdene som er øremerket støtte i år. Blant annet blir det vist fire reportasjer med «Folkereportere». I sommer gikk Leger Uten Grenser ut og etterlyste vanlige folk til dokumentarer de skulle lage fra de nødrammede omårdene. Tanken var at man ville formidle situasjonen fra perspektivet til «den vanlige mannen i gata», fortalte organisasjonen til Side2.

- Vi tror vanlige mennesker som får sjansen til dette, ser, opplever og forteller om situasjonen på en annen måte enn dem som arbeider og rapporterer fra kriseområder til daglig, forklarte Kristian Tonby som er lege og styreleder i Leger Uten Grenser.

13.000 meldte sin interesse. To kvinner og to menn fikk sjansen. De fire kort-dokumentarene sendes på NRK1 hver dag mandag til torsdag neste uke, klokken 19.50.

TV-aksjonen avvikles 22. oktober i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere