Gå til sidens hovedinnhold

Nina (23) hjelper gategutter i Kenya

I 2009 dro Nina Haarklou fra Majorstuen til Mombasa i Kenya for å jobbe på et barnehjem. Et møte med en skadet gategutt skulle raskt forandre livet hennes.

MAJORSTUEN/MOMBASA: – Jeg så en liten gutt som satt på gaten med et stort, åpent og betent sår. Det viste seg at han hadde blitt påkjørt noen dager tidligere, uten at noen hadde hjulpet han, sier Haarklou.

«Kjære dagbok»

Allerede som 14-åring skrev Nina i dagboken sin at hun en gang skulle reise til Afrika. Drømmen skulle først gå i oppfyllelse etter at hun selv hadde forlatt barndomshjemmet i Arendal til fordel for leilighet i Oslo sentrum.

– I rundt 2 år sjekket jeg ut ulike sider på nettet for å finne ut hvilken organisasjon og hvilke prosjekter som kunne passe for meg. Men, jeg fant aldri noen som passet helt.

Det var flere både «i-to-i»-organisasjoner», kristne organisasjoner og organisasjoner basert på andre trosretninger, men jeg følte ikke at det passet meg.

Til slutt bestemte jeg meg for å kontakte et barnehjem på egenhånd og litt etter var flybillettene til Kenya bestilt, sier Nina.

Nyttige kontakter

Tilfeldighetene skulle ha det til at Ninas mor, for 35 år siden, hadde blitt kjent med en utvekslingsstudent fra Mombasa i Kenya. Han hadde nå både familie og hus og etter en kort prat ble det bestemt at Nina kunne bo sammen med hans familie under oppholdet.

– I juni 2009 reiste jeg nedover for første gang. På barnehjemmet hvor jeg skulle jobbe tok det litt tid å finne min rolle; Det er jo aldri sånn som man først tror.

Disse barna hadde det mest nødvendige, og selve barnehjemmet var relativt godt drevet. Etter hvert fant jeg min rolle som en lekekamerat, en de kunne snakke med, og en som så hver enkelt av dem, sier hun.

Omar

På fritiden møtte Nina til stadighet på gateguttene som levde i Mombasa. En av dem skulle vise seg å forandre hennes liv.

– Såret var åpent og stygt, så først hjalp jeg han med å rense det skikkelig. Men, jeg bråvåknet midt på natten og tente at jeg måtte ta han med til legen.

Neste dag gjorde jeg det, og fikk da beskjed om at vi måtte komme dit annenhver dag, i 14 dager, for å rense og å skifte bandasjen. Da må jeg innrømme at jeg tenkte «herregud, hva har jeg gjort?», sier Nina.

«Survivor Fellowship»

Den da 10 år gamle gategutten, er i dag 13 år gamle Omar - en av i alt åtte tidligere gategutter som Nina Haarklou hjelper gjennom hennes egen organisasjon «Survivor Fellowship».

– Jeg opprettet organisasjonen «Survivor Fellowship» i 2010: Det er en politisk og religiøs uavhengig veldedighetsorganisasjon hvor visjonen er å bringe håp og en fremtid til de glemte og forlatte og vår drøm er å tilby dem et verdig liv.

Ut av egen lomme

Nina understreker hvor mye arbeidet betyr for henne og hvor mye hun faktisk får igjen. Men rik, det blir hun ikke.

– Nei, på ingen måte. Jeg går faktisk heller i minus, sier hun og ler hjertelig.

– Jeg jobber deltid ved siden av profesjonsstudiet i psykologi ved universitetet. Frem til jeg opprettet organisasjonen hadde jeg bare brukt penger fra egen lomme, og det gjør jeg i stor grad ennå.

Ingen av pengene som kommer inn til organisasjonen fra givere forsvinner i administrasjonsutgifter. 100 prosent av pengene går dermed direkte til arbeidet for guttene.

Da i form av mat, medisiner, skole- og barnehjemsavgifter og lignende. Nettopp dette har hele tiden vært svært viktig for meg, sier hun.

– Med psykologistudiet på UiO og jobben du gjør i Mombasa. Hva drømmer du om i fremtiden?

– Jeg har flere forskjellige drømmer, men en av dem er å åpne et eget senter for gategutter med høy kvalitet og kyndige mennesker i alle ledd. Både min far og min søster er utdannede psykologer, så kanskje jeg også kan hente litt hjelp derfra, avslutter Haarklou.


Les mer på: www.survivorfellowship.no.


Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua