RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nina drakk seg i hjel på fest

Liv Leonhardsen Nina Haugen
Liv Leonhardsen Nina Haugen (Privat)
Sist oppdatert:
20 år gamle Nina Haugen hadde seks i promille da hun døde.

- Jeg skal ikke løfte pekefingeren og si at man ikke skal drikke alkohol, men jeg håper at når ungdom er ute og fester så er de forsiktige og passer på hverandre, sier Liv Ingeborg Leonhardsen.

12 år har gått siden datteren drakk seg i hjel i etter et julebord. 2. desember 2001 var Nina Haugen 20 år gammel. Hun bodde i Grimstad og hadde vært på julebord. Sent på kvelden havnet hun og noen venner på etterfest. Her på sin Facebook-side forteller Liv selv hva som skjedde med datteren.

«Ho Nina og kjæresten hadde vært på julebord og havna på en etterpåfest. Der var blant annet servert shots, og en eller anna hadde starta en konkurranse om kem som klart å drekk mest. Ung og tåpen som man e i den aldern, så hiva ho seg selvsagt på den. Ho blei jo mektig full, selvsagt. Og da kjæresten tok ho med og dro hjem så hadde han og sjåføren snakka om å kjør ho på legevakta å få ho pumpa, men ho hadde sagt at ho sku heim å søv førr ho va bærre full. De hadde da kjørt heim tel dem og hadde hjelpa ho tel sengs. Sjøl hadde han lagt seg på sofaen. Han våkna utpå dagen etterpå og fant ho på golvet, livløs. Han hadde forsøkt å få ho i dusjen å få liv i ho, men ho va da allerede død. Ho blei da sendt til obduksjon, og ho hadde da en promille på 2,4 i blodet. En lege anslo det til en promille på rundt 6 når den va på topp. Ho fikk alkoholsjokk og gikk i koma og døde av det».

- Så unødvendig
- Jeg skulle ønsket at det hadde vært noen der som var så klare i hodet at de kunne ha sagt «nei, dette er farlig» da de begynte med drikkekonkurransen. Nina var ei lita jente. Kroppen hennes klarte ikke å håndtere den store alkoholmengden. Med en promille på rundt 6, så hadde hun ingen sjanse selv om hun skulle ha kommet til sykehus, sier mamma Leonhardsen.

Hun vil fortelle historien gjennom Nettavisen slik at andre skal tenke seg om før de drikker hemningsløst på fest i juletida.

- Det er så unødvendig at flere skal lide samme skjebne. Slike hendelser går utover så mange. Nina hadde venner, familie, skole og arbeidsplass. 12 år etter at Nina døde så er mange ennå berørt av hendelsen, så hvis denne historien bare kan berge én annen person så er det verdt å fortelle om den, sier hun.

- Lettere i dag
Hun tror det er enda lettere å få i seg for mye alkohol i dag enn for 12 år siden. Økonomien er bedre i dag og firmaer deler gjerne ut gratisbonger under julebordene.

- I dag kan de som vil drikke mer samle inn gratisbonger fra de som ikke drikker så mye. Det virker som om det har blitt mye lettere å drikke mye.

- Hvordan gikk det med deg? Hvordan kom du deg videre?

- Man skal ikke overleve sine unger. Det var fryktelig vanskelig å gå videre, men jeg hadde så mange andre jeg måtte passe på. Det hadde vært så lett å falle tilbake i gråten, men etter noen dager kom jeg til erkjennelsen av at jeg hadde mer å leve for enn å dø for, sier Leonhardsen.

Åpen om dødsfallet
- Hvordan er ditt eget forhold til alkohol i dag?

- Jeg har et avslappet forhold til alkohol. Jeg tar et glass i godt selskap, også når det er julebord. Det viktige er å vite når man skal stoppe. Når jeg ser spesielt unge, tynne jenter som blir overstadig beruset så ber jeg dem ta en kaffe og gå en tur for at de skal stoppe å løfte det glasset hele tiden.

Leonhardsen har skrevet historien om datteren på Facebook og forteller historien når noen spør hva som skjedde med datteren.

- Jeg bruker ikke all min tid på dette, men jeg er veldig åpen og forteller hva som skjedde med datteren min når noen spør. Det er fint å kunne fortelle det og se at folk reagerer, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere