*Nettavisen* Nyheter.

Nina Jensen: - Erna Solberg og Siv Jensen sier «morna» til det grønne skiftet

MISFORNØYD: Finansminister Siv Jensen la torsdag morgen frem regjeringens forslag til statsbudsjettet. Nina Jensen, Sivs søster og generalsekretær i WWF, er misfornøyd. Foto: Paul Weaver (NABilder)/Twitter

Finansministerens søster er tydelig misfornøyd med statsbudsjettet.

06.10.16 11:31

STORTINGET (Nettavisen): Torsdag klokken 10 la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017.

LES MER HER: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken din

Nina Jensen, generalsektretær i WWF-Norge og Siv Jensens søster, er imidlertid ikke fornøyd med søsterens budsjettforslag.

- Dette budsjettet sier på mange måter morna til det grønne skiftet, sier Nina Jensen til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MISFORNØYD: Nina Jensen, generalsekretær i WWO og søsteren til Siv Jensen, er skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

- Bare kutt på to prosent

Jensen legger ikke skjul på sin store skuffelse over søsterens statsbudsjett.

- Nå har vi ventet i fire år på det såkalte store grønne skatteskiftet, som skulle kome i dette budsjettet, og det klarer vi fortsatt ikke å si, sier Jensen.

Hun påpeker at Norge har forpliktet seg til 40 prosents utslippskutt innen 2030.

- Dette budsjettet legger opp til at vi skal kutte utslippene med cirka to prosent i samme periode. Det er verken i tråd med klimaløftene eller det grønne skiftet, sier hun, og legger til:

- Jeg har hatt tro på regjeringen, og har trodd på løftene deres om at de skal innfri på det grønne skiftet, så sånn sett er jeg skuffet, men jeg burde kanskje ikke være overrasket.

- Din søster sitter med pengesekken her, er du skuffet over henne?

- Jeg skjønner at det er krevende å sy sammen et statsbudsjett i disse tider. Det er store utfordringer i norsk økonomi, og det er mange brikker som skal falle på plass. Samtidig forspiller regjeringen litt muligheten til å omstille det norske næringslivet til et lavutslippssamfunn og gripe muligheten til å gjennomføre det grønne skiftet, sier Jensen.

Reagerer på Twitter

På Twitter kommer Nina Jensen med sin dom over statsbudsjettet:

«Erna Solberg og Siv Jensen sier «morna» til det grønne skiftet i forslaget til statsbudsjett. Avskjedssøknad sendt,» skriver Jensen på Twitter, og tagger inn Venstre-leder Trine Skei Grande i innlegget.


Skei Grande: - Erna og Siv har skuffet meg

Skei Grande sier til VG at hun er svært skuffet over statsbudsjettforslaget. Hun sier det grønne skiftet er bare én side i budsjettet, og at det ikke holder.

– I fjor skrev statsministeren selv et løfte til oss om at de skulle ha et grønt skifte. Og så legger de frem dette. Erna og Siv har skuffet meg, begge to. De har lovet meg noe de ikke klarte å holde, sier Skei Grande til avisen.


Zero: - Regeringen bryter klimaavtaler

Organisasjonen betegner regjeringens forslag til statsbudsjett som en avskjedssøknad.

– Budsjettforslaget inneholder få spor av det grønne skatteskiftet som skulle levere betydelige reduksjoner i klimautslippene. Om dette er så langt regjeringen vil gå, må det anses som en avskjedssøknad, uttaler Kåre Gunnar Fløystad til NTB.

Han sier budsjettet ikke vil være i nærheten av å nå vedtatte klimamål og mener tempoet må opp for fase ut bruken av fossilt brennstoff og ikke legge til rette for økt bilbruk. Likevel roser han regjeringens regler om nullutslippsbiler.

Miljøpartiet Det Grønne reagerer

Nina Jensen er ikke den eneste som reagerer på manglende grønt fokus i budsjettet. På Twitter hagler det inn med meldinger fra misfornøyde MDG-politikere.

Eivind Trædal fra Miljøpartiet De Grønne beskriver budsjettet som et «budsjett for klimakatastrofe»:

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne reagerer også:

«Dette #statsbudsjettet er et svik mot fremtidige generasjoner. Vi bruker oljepenger på et nachspiel for fossilalderen,» skriver Hansson.

– Både som biolog og bestefar er jeg alvorlig bekymret for fremtiden til våre barn og barnebarn. Dette er et generasjonsran. Klimakrise og naturødeleggelser medfører store kostnader som må betales tilbake. Regjeringen velger å sende den regninga til kommende generasjoner, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, til NTB.

Han viser til at regjeringen vil kutte 2,1 prosent av utslippene i Norge innen 2030, selv om målet er å kutte 40 prosent.

– I fjor økte Norge utslipp, som et av få land i Europa. Med det tempoet regjeringen nå legger opp til vil det ta 247 år å nå Norges klimaforpliktelser, sier Hansson. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.