*Nettavisen* Nyheter.

Nini Stoltenberg er død

FAR OG DATTER: Politiker Thorvald Stoltenberg (Ap) deltok i debatten om tiltak mot rusmidler på AUF-leir i 2010. Nini, som har vært rusavhengig, var også med på turen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Foto: Terje Bendiksby

Nini Stoltenberg, søsteren til tidligere statsminister Jens Stoltenberg, er død, 51 år gammel.

30.07.14 16:16

– Nini var et fantastisk menneske, og det er en stor sorg at hun nå er borte, sier Thorvald Stoltenberg til NRK.

Nini var lillesøsteren til Camilla og Jens Stoltenberg, og datteren til Thorvald og Karin Stoltenberg.

Hun var utdannet jurist, og jobbet som programleder på 90-tallet, blant annet for Kvinnene på taket på TV3 i 1994.

Ga rusmisbrukere et ansikt
Nini Stoltenberg ble rusmisbruker som 27-åring, og bruker av heroin på begynnelsen av 90-tallet.

Klikk på bildet for å forstørre.

STEMME I RUSDEBATTEN: Nini Stoltenberg ble narkotikamkisbruker som 27-åring, mens hun var ansatt i NRK. Foto: Sidsel Flock Bachmann

I 2001 ga hun rusmisbrukere et ansikt da hun stod frem på TV og fortalte om hvordan hun ble sprøytenarkoman. Dette gjorde hun i forbindelse med at faren Thorvald ga ut selvbiografien «Det handler om mennesker». Siden den gang var både hun og familien åpne om rusproblemene og situasjonen for misbrukeres pårørende.

I likhet med sin samboer Karljohn Sivertzen engasjerte Nini Stoltenberg seg sterk i ruspolitiske debatter, og har også holdt foredrag om temaet. Sivertzen døde i mars i fjor.

Debattant og rådgiver

Nini Stoltenberg ble etter hvert en stemme i debatten om norsk narkotikapolitikk.

I mars 2003 ble hun med i Bondevik-regjeringens ekspertgruppe for narkotikaspørsmål. Her forslo hun blant annet heroin på resept og legalisering av cannabis.

– Det eneste riktige er å innse at krigen mot narkotika er tapt. Så lenge vi tror på den totale rusfrihet, kommer vi ingen vei. Utbredelsen og omsetningen er for omfattende og har holdt på for lenge. Vi må godta dette som et faktum, og bygge en ny narkotikapolitikk derfra. Blant de tingene vi må forholde oss til, er legalisering av hasj. Det er en brannfakkel, men en viktig sak å få på plass, sa hun i forkant av en debatt under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Blir en livsstilssykdom
Til VG har hun tidligere gitt denne uttalelsen om hvordan narkomani utvikler seg til en livsstilssykdom.

- Du blir ikke avhengig første eller andre eller tredje gangen du prøver heroin. Men det er helt vanvittig godt. Det erstatter mat, kjærlighet og tristhet - dessverre glede også. Du trenger ikke noe annet. Og på grunn av det prøver du det flere ganger. Og til slutt våkner du en morgen og må ha det - ikke for å få den gode opplevelsen, men for å klare å stå opp. Da er lykkefølelsen over. Og da er det narkomani har utviklet seg fra rusbruk til livsstilssykdom, har Nini tidligere fortalt til VG.

I 2005 fortalte hun bladet Det Nye om hvordan et tilfeldig barslagsmål førte til at hun ble heroinist. Nini satt sammen med samboeren sin på restauranten Lorry i Oslo da flere narkomane ble kastet ut etter en slåsskamp. En pakke heroin falt på gulvet under tumultene, og Nini plukket den opp. Hun ville prøve – bare én gang.

LES OGSÅ:Derfor begynte Nini med dop

Husokkupant
Nini Stoltenberg var også en av de fem ungdommene bak okkupasjonen i Skippergata - forløperen til Blitz.

Før lanseringen av boken «Samtaler», som er en dialog mellom Jens Stoltenberg og hans far Thorvald Stoltenberg, fortalte Thorvald at både Nini og søsteren Camilla hadde fortid som aktivister.

- Du nevnte at Camilla var inspirert av Vietnammotstanden. Men faktum er at begge dine søstre var jo aktivister, for Nini var jo husokkupant. Det var ikke et hus i denne byen som ble okkupert uten at Nini var med på det, sa Thorvald til Jens, da de møtte pressen i forbindelse med boklanseringen.

Uberørt program

Jens Stoltenbergs politiske rådgiver Randi Ness sier til NTB at den påtroppende generalsekretæren i NATO har ferie, og at søsterens dødsfall derfor ikke får noen praktiske konsekvenser for Stoltenbergs program.

Når det gjelder detaljer rundt begravelsen, vil familien komme tilbake til dette.

Jensen og Gahr Støre kondolerer
Nettavisen har møtt finansminister Siv Jensen på Norway Cup, som sender sine tanker til familien.

HTML EMBED
function screen9_getFlashVersion(){try{return(new ActiveXObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash")).GetVariable("$version").replace(/\D+/g,".").match(/^\.?(.+)\.?$/)[1]}catch(e){try{return(navigator.plugins["Shockwave Flash 2.0"]||navigator.plugins["Shockwave Flash"]).description.replace(/\D+/g,".").match(/^\.?(.+)\.?$/)[1]}catch(e){return"0.0.0"}}}var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=HZRtK5CGXiVWNKSHWFCzPExWPDLtRAKtZ2fZiRIgSR8VLNi7X672TwD8sbwXAayQGkiznoTIeFhZExsXyeqBE_g9GBDwxFLRAYBPSf-THrRE1_0JGXuW9F2ZkD-bCb9oH3O_m56YTcM&i="+typeof(ps)+"&flashversion="+screen9_getFlashVersion();document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Jonas Gahr Støre sier i en pressemelding at han sørger over Nini Stoltenbergs bortgang.

- Vi sørger ved budskapet om Nini Stoltenbergs bortgang. Nini delte sterke erfaringer fra sitt liv og ble en viktig stemme i diskusjonen om ruspolitikk der hun utfordret oss alle til både ettertanke og nytenking. I dag lyser vi fred over hennes minne. Våre tanker og medfølelse går til Thorvald, Camilla og Jens, skriver han.

Mange skriver nå kondolanser på Twitter.


HTML EMBED


HTML EMBED
HTML EMBED


HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.