Nintendo-veteran Hiroshi Yamauchi død

Tokyo (NTB-Reuters- AFP): Den tidligere sjefen for spillselskapet Nintendo, Hiroshi Yamauchi, er død 85 år gammel. I løpet av over 50 år gjorde han om selskapet fra spillkortprodusent til videospillgigant.

Yamauchi var den tredje generasjonens sjef i det familieeide selskapet som ble grunnlagt i kultursenteret og millionbyen Kyoto i 1889. Selskapet begynte med å lage spillkort.

Yamauchi var selskapets president og sjef fra 1949 til 2002. Han var bare 22 år gammel og student da han overtok ledelsen av familiebedriften. Da han døde, var han fortsatt rådgiver for selskapets ledelse.

Under hans ledelse utviklet selskapet spillkonsollen Famicom og den håndholdte Game Boy som bidro sterkt til utviklingen av en ny æra av spillmaskiner. De siste årene har konsollmarkedet vært dominert av Nintendos Wii, Sonys PlayStation og Microsofts Xbox, mens Nintendos håndholdte DS-maskiner også har vært storselgere.

For bare fem år siden ble Yamauchi oppført på Forbes liste som Japans rikeste mann. Hans netto formue ble den gang anslått til 7,8 milliarder dollar, cirka 45 milliarder kroner. I 2013 var han imidlertid bare på 13. plass over Japans rikeste med en beregnet formue på 2,1 milliarder dollar, eller cirka 12 milliarder kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.