Gå til sidens hovedinnhold

– Nitrist på Ullevål skole

Ullevål skole blir stemoderlig behandlet, mener FAU. Gymundervisningen for Ullevål-elevene skjer på tre skoler: Marienlyst, Vestre Aker og Ullevål. Førsteklassingne må ut.

ULLEVÅL: Mandag tropper forventningsfulle elever opp på Ullevål skole. Men fasilitetene til kroppsøvingsundervisningen er lite å glede seg til.

Del på Facebook

– Dette er bare nitrist. Det er trangt og mørkt og ser udelikat ut. En arbeidsgiver ville aldri ha tilbudt noe sånt til voksne. Men barna har ingen arbeidsmiljølov, sier leder for hallgruppa i Ullevål FAU, Cilje Rolfsjord og kikker oppgitt inn i garderobene.

– Det ser jo ut som da jeg gikk på skolen. Standarden generelt har gått opp, men ikke her.

Liten gymsal

Murpussen i Ullevåls lille gymsal har falt av veggene. Før påske løsnet ribbeveggene, som måtte fjernes, sammen med turnstengene. Skolen har ingen planer om å sette de opp igjen.

– Vi får ingen tilskudd til å reparere eller vedlikeholde verken gymsalen eller garderobene. Skal det gå over skolens budsjett vil det koste tre lærerstillinger. Det har vi ikke råd til, sier rektor Hanne Grønn Larsen, som i sommer har prioritert skolens midler til å oppgradere biblioteket.

– Alle ser jo at denne gymsalen har gått ut på dato, sier hun.

Fullt, fullt, fullt

Elevtallet i kommende skoleår blir omtrent som i fjor. 544 elever fordelt på to og en halv parallell. Ullevål er bygget som en toparallellskole for 420 elever. I fjor fikk skolen en midlertidig paviljong, men likevel er de fleste spesialrom tatt i bruk som klasserom.

– Hvordan er det å drive denne skolen?

– Det vi er pålagt å gjøre får vi til. Det er viktig for meg å understreke at tilbudet til elevene på Ullevål er godt, sier rektoren.

Neste skoleår går et lite 7. trinn ut, mens det starter et førstetrinn med over 100 elever.

– Hvordan skal dere løse det?

– Det vet jeg ikke, sier hun.

Prekær situasjon

– Elevpresset er stort på alle skoler i Oslo, så det er ikke noe eget for Ullevål. Men fasilitetene her er ikke bra. Andre skoler som sier de har en prekær situasjon, vet ikke hva de snakker om. Her er det prekært. Ullevål er et glemt hjørne av Nordre Aker, sier rektor Grønn Larsen.

– Flere Nordre Aker skoler har blitt, eller er i ferd med å bli, oppgradert. Blir Ullevål stemoderlig behandlet?

– Ja, jeg synes det, sier Rolfsjord.

Til tross for at Berg blir barneskole i 2014, er det beregnet like mange elever på Ullevål skole. Det er ingen ungdomstilbud her. Idrettslagets turngrupper fylles opp med en gang, og de har ikke lokaler. En ny hall kunne blitt et positivt samlingssted for ungdom på ettermiddagene.

LES OGSÅ: Debatt: Ullevål må ha ny gymsal

Elevene blir spredt på tre skoler

Dette skoleåret må Ullevåls 7. klassinger til Marienlyst for å ha kroppsøving. 2. trinn blir sendt til Vestre Akers lille gymsal som kun tar 15 elever, mens 1. klassingene har uteskole. Hele året.

– Vi har ikke klart å oppfylle kravet til antall timer kroppsøving i uka. Men ved å legge inn flere aktivitetsdager, blir det totale timetallet riktig, sier rektor Grønn Larsen.

– Det er ikke bra nok at elevene ikke får jevn fysisk aktivitet, når vi vet hvor viktig det er for konsentrasjonen, sier Cilje Rolfsjord i FAU.

Hun leder hallgruppen som jobber for å få bygge en flerbrukshall i Ullevålsalleen 43, med gymsaler og spesialrom. Hun er skuffet over at den ikke er prioritert i forslaget til skolebehovsplan, som skal vedtas i høst.

– Det er et valg i mellomtiden, og et nytt bystyre som skal vedta planen. Byråkratene er opptatt av kvantitet og skoleplasser. Jeg håper politikerne og det nye bystyret som skal vedta planen i høst også ser viktigheten av kvalitet og skolebygg som er mer i tiden, sier Rolfsjord.

LES OGSÅ: Foreldrene hørt på alle punkter

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem