RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nivået av CO2 høyere enn på 800.000 år

ØKER: Utslippene av klimagasser øker kraftig.
ØKER: Utslippene av klimagasser øker kraftig. Foto: Martin Meissner (Ap)
Sist oppdatert:
Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass er rekordhøye.

FNs klimapanel (IPCC) presenterte den siste og avsluttende delen av sin femte klimarapport i København søndag.

Klimaendringene er menneskeskapte og den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser i framtiden om vi ikke handler nå, skriver forfatterne bak rapporten. Budskapet er kjent fra tidligere rapporter fra panelet, men tonen er mer skjerpet denne gangen.

I rapporten fremgår det at jordens gjennomsnittstemperatur har steget 0,85 grader siden 1880. Uten nye klimatiltak vil jorden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7-4,8 grader varmere enn i førindustriell tid.

Dersom vi skal nå togradersmålet, må vi handle raskt før muligheten forsvinner, understreket lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, under pressekonferansen søndag.

– For å ha en god sjanse til å holde oss under 2 grader, og til en håndterlig pris, må karbonutslippene våre minske med 40-70 prosent mellom 2010 og 2050, sier lederen for FNs klimapanel, sa han.

Rapporten er ment som en overbyggende samlerapport, og tanken er at den skal fungere som et vitenskapelig kompass for verdens ledere når de samles i Paris neste høst. Der skal de meisle ut en ny klimaavtale for årene etter 2020. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere