21. desember 2017 måtte Haddy Njie koble ut ringeklokken. Huset var omringet av journalister, skriver TV 2. Torsdag snakker hun og forloveden Trond Giske ut i TV 2s «Vårt lille land».

Se klipp fra programmet øverst i saken.

Det har stormet rundt Njie og forloveden Ap-politiker Trond Giske siden da. I januar i fjor trakk Giske seg som nestleder i partiet etter varsler om trakassering. I februar ble den omstridte VG-saken publisert. Video-snutten fra Bar Vulkan 16. februar hindret Giske i å rykke frem i Trøndelag Ap og den førte også til en intern granskning i VG.

På publiseringstidspunktet var Giske og Njie sammen i leiligheten sin i Oslo.

- Og da sa jeg det til deg, du trenger ikke lese mer. Nå er det over. Nå kan du ikke forsvare deg. Hvis hun sier det, er det ingenting du kan si eller bevise at er feil, sier Njie til TV 2.

Video-snutten fra Bar Vulkan 16. februar hindret Giske i å rykke frem i Trøndelag Ap og den førte også til en intern granskning i VG etter at kvinnen på videoen gikk ut og sa at saken ble fremstilt feil og at hun mente seg feilsitert i VG.

- Realiteten er jo at hvis hun hadde gjort det jeg tror veldig mange folk ville gjort i en annen situasjon - bare sagt at jeg vil ikke ha noe med media å gjøre, ikke ring meg - så ville VG-saken blitt stående, sier Giske til TV 2.

- Skjelven

Paret forteller i dokumentaren at deres erfaringer den siste tiden gjør det vanskelig å snakke åpent om alt som har skjedd siden juletider 2017.

- Jeg tror det sitter dypt, dypt, dypt i meg. Jeg tror det nesten er en kroppslig erfaring som sitter i meg, om at sist jeg sa noe offentlig om det her, og uansett hvor ydmyk og virkelig imøtekommende jeg prøvde å være, så ble det en massiv storm som holdt på å ta livet av alle rundt meg. Det ligger en dyp angst i meg om at om jeg gjør det igjen, så skjer det samme, sier Trond Giske til TV 2.

Njie forteller blant annet at hun har mistet tiltro til journalister og kommentatorer. Dokumentaren tar blant annet for seg hvordan DN i november og desember 2017 prøvde å få svar fra Giske om rykter rundt ham, og publiserte med anonyme kilder.

Njie mener blant annet at motstemmer har blitt ugyldiggjort i denne debatten.

– Jeg sitter her og er skjelven. Jeg er veldig redd for hva jeg gjør når jeg nå forteller. Fordi vi står her i lyset. De anonyme kildene kan jo fortsette og uttale seg i mørket. Og si hva de vil. Påstå hva de vil. Kanskje kommer det nye påstander. Som vi fortsatt ikke kan forsvare oss mot, sier hun.

Njie sier i dokumentaren at hun tror journalister som har jobbet med sakene rundt Trond Giske har hatt forskjellig motiv, og hun snakker også om lekkasjer som har gått «uten grenser» fra partiledelsen ut til redaksjoner.

- Når jeg slår opp i ettertid og ser på 300 medietreff på en dag. Jeg synes jo nå at 20 treff er mye, og her snakket vi flere 1000 på noen uker. Det opplevde jeg som helt.. jeg mistet fotfestet rett og slett. Det var ikke noe trygt sted noen plass. Du var bare helt forsvarsløs, sier Giske om mediekjøret.

- Står ved at jeg har gjort feil

Trond Giske ble fremlagt varsler mot seg i et møte med partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng rett før jul 2017.

Særlig ett varsel gjorde inntrykk, sier Giske. Fra 18 år gamle Sunniva, som forlot politikken etter at den siste av to ubehagelige episoder med Giske skal ha utløst en rykteflom om henne.

Han sier han i dag synes det er vanskelig å forstå at han tidligere ikke har vært bevisst betydningen hans rolle og maktposisjon kan ha, men også om opplevelsen av manglende rettsikkerhet i media og i partiet.

– På én måte er jeg jo sint og fortvilet over en del ting som jeg mener er urettferdig, og har vært feil. På den andre siden, så kan det fort skygge over for at jeg står ved unnskyldningen min. Jeg står ved at jeg har gjort feil, jeg står ved at jeg har ting å lære av #metoo, bevisstgjøring rundt roller og ansvar og ulikhet i maktforhold, sier Giske i dokumentaren.

Njie forteller blant annet om telefonen hun fikk fra Giske etter at han hadde fått forelagt varslene i et møte med partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

- Da var han helt – jeg har aldri hørt han sånn før. Jeg har aldri hørt stemmen hans sånn før. Da var han utrolig lei seg og fortvilet og skamfull og han sa; Herregud. Dette er alvorlig, Haddy. Dette er alvorlig!

DN: - Ikke for slapt

DNs sjefredaktør Amund Djuve er ikke enig i at de har hatt et for avslappet forhold til bruk av anonyme kilder, og avviser at Giske ikke har hatt mulighet til å forsvare seg.

– Definitivt ikke. Dette har vært en utfordrende sak å jobbe med, men vi har ment det har vært viktig å få frem sakene der en daværende nestleder og tidligere statsråd i mange år har misbrukt sin posisjon til dårlig oppførsel overfor unge kvinner, sier Djuve til TV 2.

- Håper på debatt

Trond Giske skrev torsdag på Facebook om hvorfor han nå velger å fortelle. Han skriver at ønsker seg debatt om organisasjonskultur og medienes rolle.

- Jeg håper det etter hvert blir rom for en viktig samtale og debatt om hvordan vi skaper god kultur i organisasjoner og i samfunnet, samtidig som vi ivaretar grunnleggende prinsipper i et rettssamfunn. Jeg håper også på en debatt om medienes rolle og presseetiske prinsipper. Pressens varslede gjennomgang av bruken av anonyme kilder er en viktig start, skriver han blant annet.

- Også Haddy har valgt å dele sine tanker og refleksjoner i programmet. Vi har stått sammen i denne stormen, hun har sett alt på nært hold.

«Vårt lille land» ble vist på TV 2 klokken 21.40 torsdag, og er tilgjengelig på TV 2 Sumo.