RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nøkkelen ligger hos KrF

Helt siden regjeringsdannelsen i 2001 har regjeringens motstandere vært spesielt ute etter statsministerens parti. Kristelig Folkeparti er nemlig partiet som sitter med nøkkelen til denne regjeringens muligheter for å overleve frem til valget i 2005.

Samtidig er Kristelig Folkeparti det partiet som er mest interessant som samarbeidspartner dersom Arbeiderpartiet skal bli i stand til å danne en flertallsregjering etter neste valg.

Etter at det ble klart at det blir et lederskifte i Kristelig Folkeparti, har Arbeiderpartiet forsterket sine angrep mot at Kjell Magne Bondevik foretrakk å gå med i en såkalt Høyre-dominert regjering etter valget i 2001.

Jens Stoltenberg benytter enhver anledning til å si at Kristelig Folkepartis problemer har sammenheng med deltagelsen i en Høyre-dominert regjering. Samtidig opptrer han som en elskovssyk frier når han beskriver hvilke politiske perspektiver som åpner seg for Kristelig Folkeparti hvis partiet velger Arbeiderpartiet som samarbeidspartner etter neste stortingsvalg.

Det vil alltid være vanskelig for et lite parti gå inn i et forpliktende samarbeid med et parti som et svært mye større. Slik sett var det en betydelig styrkeforskjell mellom Høyre og Kristelig Folkeparti da Bondevik-regjeringen ble stablet på bena for litt over to år siden. Denne forskjellen i styrke og tyngde vil bli enda mer betydelig dersom Kristelig Folkeparti skulle velge å skifte side ved neste valg.

Uttrykket Høyre-dominert vil selvfølgelig bli byttet ut med Ap-dominert om det samarbeidet Kristelig Folkeparti da våger seg inn i. Og det er slett ingen grunn til å tro at det kommer til å bli lettere for Kristelig Folkeparti å få gjennomslag for sine saker i et slikt samarbeid.

Etter at Valgerd Svarstad Haugland varslet sin avgang som partileder, har også Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen vært frempå og gjort et nummer av at det kan være håp for Kristelig Folkeparti hvis partiet nå velger en ledelse som har et mer positivt syn på et samarbeid med Fremskrittspartiet. Men Kristelig Folkeparti vil helt sikkert beholde det anstrengte forholdet til Fremskrittspartiet uansett hvem som måtte bli valgt til å sitte i den nye partiledelsen.

Angrepene mot Kristelig Folkeparti og interessen for partiet som både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet så tydelig viser, demonstrerer hvor viktig partiet i realiteten er - både for denne regjeringen og for en eventuell ny regjering etter stortingsvalget i 2005. Enda en gang ser vi i praksis at partiene både til høyre og venstre er helt avhengig av å samarbeide inn mot sentrum hvis man har et ønske om å styre landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere