*Nettavisen* Nyheter.

NOAH ber Ap stå ved pelsdyrløftet

Foto: Ravn Heggelund (NOAH)

Overrakte politikerne et minkbur fylt med blomster

Dyrevernorganisasjonen Noah legger press på Arbeiderpartiet for å få partiet til å holde løftet om å avvikle pelsdyrnæringen før valget.

Noah holdt tirsdag en appell utenfor Stortinget, der de oppfordret Ap til å oppfylle sitt eget landsmøtevedtak og Stortingets vedtak i 2003 om å avvikle de rundt 260 pelsdyrfarmene som er igjen i Norge.

Organisasjonen overrakte et minkbur fylt med blomster til leder i næringskomiteen Terje Aasland (Ap) og statssekretær Mette Nord ved Statsministerens kontor.

Foreslår blomsterbusiness
– Den uvanlige blomsterkassen overleveres for å illustrere at det burde være en enkel sak å erstatte pelsnæringen med annen næringsvirksomhet. Pels står for 1 prosent av inntektene fra landbruket, blomsterproduksjon for eksempel står for 6 prosent. Det er ingen samfunnsøkonomiske argumenter mot nedleggelse, sa veterinær i NOAH, Siri Martinsen, under overrekkelsen.

Hun avviser at blomsterstuntet er ment som en provokasjon overfor næringen.

– Nei, vi vil kalle det en hyggelig oppfordring. Da kan vi heller få 7 prosent inntekter fra blomsternæringen, og så slipper dyr å lide, sier Martinensen til NTB.

Sp blokkerer
Terje Aasland sier landsmøtevedtaket står fast, men at uenigheten internt i regjeringen mellom Ap og Senterpartiet (Sp) er en utfordring.

– Det er klart at det er med på å danne bildet i denne stortingsperioden, sier Aasland til NTB.

Martinsen sier Ap som største parti i regjeringen må ta ansvar i dyrvernsaker.

– Dyrevernsaker er noe folk bryr seg om. Det er ikke en særinteresse som man bare kan putte under landbruksdepartementet og la Sp styre etter sin mal. Alle vet at Ap kan avgjøre saken til dyrenes fordel, Martinsen.

Vil koste
Aasland sier partiet jobber med å se på hvordan pelsdyrnæringen kan omlegges til en annen type næring.

– Det er krevende å finne gode nisjer i norsk landbruk generelt, og det gjelder også denne omleggingen. Den vil høyst sannsynlig måtte skje over år og med offentlig bistand, sier Aasland, som ikke har noe anslag på hvor mye staten vil måtte betale i kompenasjon og bistand til de rundt 260 oppdretterne som finnes i dag.

Han sier han ønsker at oppdretterne skal gå over til en næring som er moralsk og etisk forsvarlig.

– Så Ap mener at dagens pelsoppdrett er uetisk og umoralsk?

– Det er bakgrunnen for vedtaket. Vi ønsker ikke den type dyr i bur til luksuselementer, sier han.

Frist
Noah minner om at regjeringen har lovet en avklaring om pelsdyrsaken overfor Stortinget i denne perioden.

Organisasjonen ber Ap avklare saken før sommeren, i frykt for at saken ikke er avgjort før en eventuell borgerlig regjering kommer til makten etter valget til høsten.

– Det er flertall for avvikling i denne regjeringen, dersom Ap tar ansvar, og de vil få støtte fra Venstre i Stortinget. Med en borgelig regjering er situasjonen mye mer uavklart. Vårt foreløpige inntrykk av Høyre, er at partiet ikke tar Høyre-velgere som er opptatt av dyrevern på alvor, sier Martinsen, og understreker at de håper at partiet snur i saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.