RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne hesten ble satt igjen i stekende sol i nærheten av en søppelplass. Heldigvis ble den funnet og tatt vare på, så historien fikk en lykkelig slutt.
Denne hesten ble satt igjen i stekende sol i nærheten av en søppelplass. Heldigvis ble den funnet og tatt vare på, så historien fikk en lykkelig slutt. Foto: Alanya Turkey abused horses/Facebook

NOAH ber turister styre unna hestedrosjer i utlandet

Hver sommer deltar tusenvis av nordmenn på ferieaktiviteter som kan betegnes som dyremishandling, uten å være klar over det.

På bloggen Tyrkerfrue oppfordrer Sissel Uğur norske turister til ikke å kjøpe vogntur med hester i Alanya. På bloggen beskriver hun forholdene hestene lever under:

«De står i solsteken hele dagen uten mat og drikke. De står fastbundet til vogner med utstyr som ikke passer dem. En eller to hester står bundet foran vogner og de er bundet fast slik at det kun er nakken som blir belastet når de må løpe rundt på asfalterte gater. (...)  De løper helt til de faller om, utslitte og ødelagte.»

Sissel Uğur er glad for å se at folk bryr seg om dyrevern.

- Hestene der nede er noe som virkelig rører hjertet mitt. Jeg går nesten daglig forbi disse hestene og det er så vondt å se hvordan de faktisk har det, sier Sissel Uğur til Nettavisen.

Hun har bodd i Alanya i fire år og er nå medlem av to Facebook-grupper som jobber med å stoppe mishandlingen av hestene i Alanya. Det er også satt i gang en underskriftskampanje som Uğur håper så mange som mulig skriver under på.

- Jeg håper at den underskriftskampanjen som pågår vil føre frem noen sted, og at det vil komme krav, aller først fra Alanya kommune, om at hestene skal behandles bra for at de i det hele tatt skal tas i bruk, sier Uğur.

- Sørgelig liv i fangenskap

Blogginnlegget er lest nærmere 35.000 ganger og er blant de mest leste innleggene på blogg.no.

- Det er veldig overveldende med så stor respons. Det virker som at folk oppriktig bryr seg om dyrehold, sier Uğur.

I tillegg til rideturer og bruk av hestevogn er også dyrehager, dyreshow og fotografering med eksotiske dyr populære aktiviteter blant turister.

- Det mange dessverre ikke tenker på er at det bak slike tilsynelatende morsomme og barnevennlige aktiviteter ligger et sørgelig liv i fangenskap og en hverdag med smertefull trening, tvang og isolasjon, skriver NOAH på sine nettsider.

- Hester kan leve opp til 25 år, men under disse forholdene er de heldige om de lever i to eller tre år, skriver Cathleen Coke, som står bak underskriftskampanjen mot utnyttelse av hester i Tyrkia, på You Sign Animals.

- Trist og historieløst

- Vi synes det er flott at denne bloggeren tar opp problemet med misbruk av hester til hestedrosjer, og er helt enig i hennes oppfordring om å aldri bruke dette, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter, til Nettavisen.

Siri Martinsen er veterinær og leder i NOAH.

Hun understreker at det som for noen kanskje er en romantisk forestilling om hestedrosjer, ofte er ren lidelse for dyrene.

- Hvis turistene ikke lar seg lokke til dette, vil det heller ikke kunne være en business som utnytter hester, så det er helt essensielt å styre unna slikt, sier Martinsen.

Hun minner om at misbruk av kjørehester var en av de viktigste sakene for dyrevernorganisasjoner i Norge for mer enn hundre år siden.

- At turister betaler for å bli kjørt av hest i land hvor hestene fortsatt lider som kjøredyr, er trist og historieløst.

- Anmeld dyremishandling

Andre eksempler på situasjoner der dyrene som oftest er utsatt for dyremishandling er elefanter i Thailand, delfiner i basseng, apekatter og tigre i lenker.

NOAH oppfordrer til å dokumentere dyrenes lidelse når man ser det.

- Ta bilder og film - spre det med oppfordring om å ikke benytte hestedrosjer. Man kan gjerne forsøke å politianmelde dyremishandling når man kommer over det i andre land også, sier Martinsen.

Vurderer du å besøke en attraksjon hvor dyr er involvert på ferie, vil NOAH at du stiller deg selv spørsmålet: Synes du det er greit at et dyr blir fratatt alle muligheter for å utøve sin naturlige adferd?

- Vi i NOAH tror selvsagt at svaret for de fleste her vil være nei.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere