*Nettavisen* Nyheter.

NOAS frykter spionasylanter på mottakene

Oslo (NTB): Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter at spioner utgir seg for å være asylanter, får beskyttelse i Norge, samler inn informasjon om sine landsmenn og deretter drar på ferie til hjemlandet med opplysningene.

25.02.14 06:43

- Vi kan ikke se bort i fra at det kan være spioner blant flyktningene som melder seg som asylsøkere, og at disse senere drar tilbake til hjemlandet for å rapportere om de andre som har flyktet til Norge, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS til Klassekampen.

Hun mener at dette er en problemstilling som særlig berører det eritreiske miljøet.

- I det eritreiske miljøet blir det stor usikkerhet dersom det viser seg at eritreere kan vende tilbake. Da blir disse oppfattet som myndighetspersoner, sier Austenå.

Det var mandag at Klassekampen skrev om et bekymringsbrev far Bodø asylmottak til justisminister Anders Anundsen (Frp). Mottaket viser til at personer som har fått innvilget beskyttelse i Norge, deretter drar på ferie til hjemlandet som de har flyktet fra. Austenå mener det er et problem hvis noen gir falske opplysninger og får beskyttelse på falskt grunnlag, men hun presiserer at hun ikke kjenner til hvor vanlig det er at personer drar på ferie til hjemlandet etter at de har fått innvilget asyl i Norge.

Anundsen sa mandag til NTB at han lover å følge opp problemstillingen fra Bodø asylmottak og at han har igangsatt kartlegging. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.