*Nettavisen* Nyheter.

NOAS reagerer på frihetsberøvelsen av internerte på Trandum

De fleste sitter på Trandum i en kort periode, men enkelte interneres i månedsvis. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

- Myndighetene kaller det utlendingsinternat, men Trandum er et fengsel, sier NOAS generalsekretær.

09.12.15 10:01

Full avkledning ved visitasjoner, hyppige innlåsinger og uegnede forhold for barn er blant det som blir påpekt i Sivilombudsmannens rapport fra utlendingsinternatet på Trandum tidligere i år.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har tidligere kommet med en rapport om fengsling av barn på Trandum. De er glade for at sivilombudsmannen følger opp forholdene på utledingsinternatet.

- Myndighetene kan kalle det et utlendingsinternat, men det er et fengsel. Sivilombudsmannen påpeker at det kan fremstå som strengere og mer isolerende enn regulære fengsler, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS til Nettavisen.

Les også: Arbeidstilsynet truer med å stenge Trandum

- Verre enn i fengsel

Hun mener situasjonen for de som er på Trandum er verre enn for innsatte i normale fengsler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOASsier de som er på trandum lever i stor usikkerhet og ufrihet. Foto: NOAS

- De som sitter i regulært fengsel har en avklart med faste aktiviteter. Og de som ikke skal ut av landet etter endt soning kan forberede seg på retur til samfunnet og en normalsituasjon. De på Trandum lever i total usikkerhet og ufrihet. Alt for stor del i utlendingspolitikken er bruk av frihetsberøvelse overfor folk som ikke gjort noe kriminelt. Det eneste lovbruddet de har begått er å overskride en utreisefrist.

Da Sivilombudsmannen besøkte Trandum var det var det 100 internerte der. De fleste blir uttransportert i løpet av et par døgn, mens noen blir værende over lengre tid, i enkelte tilfeller mer enn ett år. Rundt 400 personer er internert i mer en tre uker i løpet av ett år.

Les også: Slik så det ut etter Trandum-opprøret

Fratas friheten

De som sitter på Trandum har ikke lovlig opphold i Norge og fratas friheten etter mistanke om at de har oppgitt uriktig identitet eller for å hindre unndragelse fordi person skal sendes ut av Norge.

-Politidirektoratet og Justisdepartementet må sørge for at hovedtingene i rapporten blir gjort noe med. Den gjennomførte bruken av kroppsvisitering, den manglende uavhengigheten det oppleves at helsetjenesten har. Det gjelder for eksempel vurderingen av den såkalte «fit for flight»-vurderingen av de som skal uttransporteres.

- Resultat av frustrasjon

Hun reagerer også på avdekkingen av tilfellene av selvmord, selvmordsforsøk og selvskading.

- Dette er et utslag av fortvilelse og frustrasjon av å være på Trandum i lang tid, sier Austenå.

Hun understreker at det ikke bare er på Trandum forholdene er vanskelige for asylsøkere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aps stortingsrepresentant Helga Pedersen ber justisministeren følge opp rapporten. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Det sitter syriske asylsøkere ved Kirkenes som myndighetene har forsøkt å returnere til Russland, men som de nekter å ta tilbake. Der sitter det også familier.

- Justisministeren må følge opp

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) ber nå justisminister Anders Anundsen (Frp) følge opp rapporten.

- Jeg forutsetter at justisministeren følger opp rapporten fra Sivilombudsmannen, og forsikrer seg om at man ikke bruker mer makt enn det som til enhver tid er nødvendig, sier Pedersen til Nettavisen.

- Det er særlig viktig å ta hensyn til barna. Stortinget har ved flere anledninger pekt på at den barnefaglige kompetansen i PU og utlendingeforvaltningen må styrkes. Det må også omfatte Trandum, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.