*Nettavisen* Nyheter.

Nobel-kritiker: - Den beste prisen på lenge

Lederne for de fire tunisiske organisasjonene i Kvartetten for nasjonal dialog. Fra venstre presidenten i arbeidsgiverforeningen UTICA, Wided Bouchamaoui, generalsekretær i i fagorganisasjonen UGTT, Houcine Abassi og presidenten i menneskerettighetsligaen LTDH, Abdessattar ben Moussa. Bildet er fra en pressekonferanse 21. september 2013, der de kunngjorde at de ville starte direkte samtaler med den islamist-ledede tunisiske regjeringen mwed sikte på å arrangere valg. Foto: Anis Mili / Reuters (Reuters)

Jan Arild Snoen, som ofte er kritisk til Nobelkomiteens avgjørelse, er svært positiv til årets pris.

09.10.15 13:00

Nobels fredspris for 2015 går til Den tunisiske dialogkvartetten. Årets tildeling blir omtalt som en ukontroversiell pris.

Jan Arild Snoen er kommentator på det liberalkonservative nettstedet Minerva. Han har ofte vært kritisk til Nobelkomiteens avgjørelse, men i år mener han tildelingen til kvartetten er den beste Fredsprisen på lenge.

- Dette er en pris som går direkte inn på fredsarbeid. Mange av prisene de senere årene har ikke gjort det i det hele tatt, eller bare indirekte. Her er det en gruppe som har jobbet for å hindre at en revolusjon i Tunisia endte opp som borgerkrig eller ett nytt diktatur, enten islamistisk eller en annen type, sier Snoen til Nettavisen.

- Vellykket eksempel
- Men dette er også en viktig støtte til moderate og dialogorienterte krefter i den arabiske verden. Tunisia framstår som det eneste vellykkede eksempelet på at den arabiske våren førte til noe godt. Tunisia er truet av flere terroraksjoner, så desto viktigere er det å anerkjenne og støtte opp under dette arbeidet, sier han.

Nobelkomiteen blir ofte kritisert og anklaget fra ulike hold for at de ikke har fulgt kriteriene som er skissert i Alfred Nobels testamente.

- Selv om det er veldig overraskende for de aller fleste, så er dette en pris som er «safe» i den forstand at de har problemer med å finne noen som har noen sterke innvendinger mot den, sier Snoen.

- Et viktig bidrag
Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik sier årets Nobels fredspris er et veldig viktig bidrag til at den tunisiske transisjonsprosessen.

- Når man ser på polariseringen som har skjedd i mange arabiske land etter de arabiske opprørene, som i noen land har gått så langt at man har fått væpnet konflikt, så bidrar kvartetten i Tunisia til å bringe aktører sammen, slik at man fikk til politiske kompromisser, sier seniorforsker ved Christian Michelsen Institutt, Kjetil Selvik, til Nettavisen.

Les også: Nobels fredspris for 2015

Fakta

Fakta om den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog

Syria, Jemen og Libya er tre eksempler på land hvor det har gått særdeles dårlig etter den arabiske våren. Mange mener også at situasjonen i Egypt er blitt verre etter at landets diktator gjennom flere tiår, Hosni Mubarak, ble avsatt i 2011.

- Gått galt mange steder
- Hva slags betydning får denne prisen for resten av regionen, Selvik?

- Jeg tror ikke man skal overdrive betydningen utover Tunisia. Men at Tunisia lykkes med demokratisk transisjon, vil i seg selv være et veldig viktig skritt. Det er sikkert det Nobelkomiteen har hatt i tankene, at det har gått galt så mange steder at man i hvert fall vil oppmuntre det landet der det har gått bra, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag