Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

Indiske Kailash Satyarthi (60) og pakistanske Malala Yousafzai (17) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning.

Indiske Kailash Satyarthi (60) og pakistanske Malala Yousafzai (17) får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning. Foto: Ravi Raveendran/wole Emmanuel (Afp)

Det ser ikke ut til at statsministrene i India og Pakistan kommer til Oslo i forbindelse med nobelseremonien, ifølge Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

13.11.14 13:22

– Jeg ber Narendra Modi og Nawaz Sharif om å slutte seg til oss når vi får fredsprisen, sa Malala Yousafzai da hun etter endt skoledag nobelfredagen i oktober holdt en takketale i Birmingham-skolens hovedbibliotek.

Geir Lundestad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Nå er det klart at verken hun eller indiske Kailash Satyarthi, som Malala deler fredsprisen med, ser ut til å få ønsket oppfylt. Det bekrefter direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet overfor NTB.

– Det ser ikke ut som det blir noe av, sier Lundestad.

– Vi venter ikke at de kommer. Det er ikke noe opplegg for det, og de er ikke med på gjestelistene til prisvinnerne, så vi har ingen forventninger om at det skal skje, utdyper han.

Skal til Kina

Én av rådgiverne til pakistanske Nawaz Sharif uttalte nylig til Radio Mashaal at statsministeren neppe kommer til Oslo, fordi han har et offisielt besøk i Kina på samme tidspunkt.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Indias statsminister Narendra Modi ville ikke besvare Radio Mashaals spørsmål om deltakelse i Nobel-seremonien i Oslo rådhus 10. desember.

Men ifølge Lundestad har det vært klart nokså lenge at det ikke blir noe indisk-pakistansk toppmøte i Oslo.

– Vi fikk et bestemt inntrykk av det da den indiske presidenten var på statsbesøk her. Det virket ikke som om de så for seg at det kom til å skje, sier han.

Indias president Pranab Mukherjee besøkte Norge i oktober.

Spent forhold

Blant dem som derimot kommer, er Yusuf Raza Gilani. Han var statsminister i Pakistan da Malala ble skutt i hodet av Taliban i 2012, og nå står han på Malalas gjesteliste, opplyser Aamir Sheikh, leder i 14. august-komiteen og stiftelsen Dialog for fred.

– Gilani har bekreftet at han kommer til Norge, sier Sheikh til NTB.

Det kommer også offisielle representanter fra de to landene, men ikke representanter på veldig høyt nivå, opplyser Lundestad.

– Det er ikke noen forventning om at det skal være politiske samtaler på høyt nivå, slett ikke, sier han.

Forholdet mellom India og Pakistan har vært svært spent i flere tiår. De to atommaktene har utkjempet flere kriger mot hverandre og den langvarige og problematiske grensekonflikten om Kashmir er ikke løst.

Ønsker fredssamtaler

Lundestad, som også er sekretær for Nobelkomiteen, har tidligere påpekt at komiteen vanligvis ikke inviterer prominente gjester, men overlater til prisvinnerne hvem de vil invitere.

Nobelkomiteen har imidlertid vært positiv til ideen om et møte mellom Sharif og Modi i Oslo.

– Hvis fredsprisen kan bli brukt som et utgangspunkt for kontakter på høyt plan mellom disse to landene, vil det være fantastisk positivt, sa Lundestad dagen etter at tildelingen ble offentliggjort.

Malala sa i takketalen sin at hun hadde snakket med Satyarthi om dette på telefon da det ble klart at de to deler årets fredspris. De to ble enige om å jobbe sammen for å bygge «sterke relasjoner» mellom landene, til tross for fornyet spenning langs grensa.

– Jeg ønsker at de to landene skal ha dialog og samtaler om fred, utvikling og fremgang snarere enn å kjempe mot hverandre, sa hun. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.