RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobelaktivist sendes ut mandag morgen

Her blir den mexicanske studenten Adan Cortes Salas fraktet ut etter å ha tatt seg opp på scenen med det meksikanske flagger under nobelseremonien.
Her blir den mexicanske studenten Adan Cortes Salas fraktet ut etter å ha tatt seg opp på scenen med det meksikanske flagger under nobelseremonien. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den mexicanske studenten Adan Cortes Salas, som gikk opp på scenen under utdelingen av Nobels fredspris, sendes ut av Norge.

Han blir sendt ut med et fly klokken 9.30, opplyser Cortes' advokat Jens-Ove Hagen til NRK.

21-åringen ble pågrepet av politiet etter at han tok seg opp på scenen for å få rettet oppmerksomheten mot det han opplever er en svært vanskelig politisk og sivil situasjon i Mexico.

Les også: Asylsøknaden til mexicansk nobelaktivist avslått
Les også: Får 15.000 i bot for Nobel-aksjon

Satt på Trandum
Dagen før onsdagens nobelseremoni hadde han søkt om asyl i Norge, og politiet ønsket å varetektsfengsle ham for brudd på utlendingsloven. Oslo tingrett besluttet fredag imidlertid å løslate 21-åringen mot meldeplikt.

Politiet anket denne kjennelsen, samtidig som det ble bedt om oppsettende virkning fordi de mente det var stor fare for at Cortes skulle stikke av og bli værende ulovlig i landet. Dette ble innvilget av retten.

Dermed har Cortes vært innesperret på Politiets utlendingsenhets internat på Trandum i helgen i påvente av lagmannsrettens behandling av fengslingsspørsmålet.

Søndag kveld ble det imidlertid klart at 21-åringen blir satt på et fly fra Norge allerede mandag.

Spaserte inn
For opptrinnet på nobelseremonien ble Cortes torsdag ilagt et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelser, en bot han vedtok samme dag.

Til tross for tilsynelatende streng sikkerhet, med identitetskontroller og metalldetektorer, hadde den 21 år gamle mexicanske studenten ingen problemer med å spasere rett inn i Oslo rådhus og etter hvert opp på podiet.

– Jeg gikk bare rett gjennom hovedinngangen. Så ba jeg om å få tilgang til pressesonen siden jeg hadde fotoapparat, men det gikk ikke. Så fant jeg en kø for inviterte personer. Der gikk jeg rett fram med stor selvsikkerhet. Ingen spurte om ID-kort eller noe som helst, sa Cortes til VG.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere