RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobelinstituttet ba pressen om å holde kjeft

Det ble en opphetet diskusjon mellom ansatte ved Nobelinstituttet og internasjonal presse da sistnevnte ble nektet adgang til den eneste pressekonferansen med fredsprisvinnerne.
Det ble en opphetet diskusjon mellom ansatte ved Nobelinstituttet og internasjonal presse da sistnevnte ble nektet adgang til den eneste pressekonferansen med fredsprisvinnerne.
Sist oppdatert:
Internasjonal presse ble nektet adgang til pressekonferansen. Se videoen.

NOBELINSTITUTTET (Nettavisen): Et internasjonalt pressekorps var tirsdag formiddag samlet foran Nobelinstituttet for å få med seg den eneste pressekonferansen til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Et tjuetalls norske og internasjonale journalister ble nektet adgang til pressekonferansen, til tross for at de hadde akkreditering i orden og hadde møtt opp i god tid.

Pressen utenfor fikk først opplyst av tungt bevæpnet politi at det var Utenriksdepartementet som hadde ansvaret for akkrediteringen. Men UD opplyser imidlertid til Nettavisen at hele ansvaret ligger på Nobelinstituttet alene. Til slutt ble en Nobel-bibliotekar sendt ut for å ta imot støyten fra den fortvilte pressen.

- Hold kjeft!
Bibliotekaren kom i en verbal krangel med italienske journalister som hadde reist langveisfra for å få med seg pressekonferansen til fredsprisvinnerne. Du kan se video av opptrinnet lenger ned i saken.

- Det er fullt, konstaterte den nobelansatte til pressen.

- Kan du være snill og høre på meg nå, ellers går jeg. Hold kjeft ellers går jeg, sa bibliotekaren til pressen.

Den italienske journalisten kom fra en avis fra Vatikanet, og sier hun aldri har blitt utsatt for noe lignende.

- Jeg har jobbet i Midtøsten, men aldri blitt utsatt for denne slags type oppførsel. Det er nesten mer demokrati i Midtøsten enn her i Norge, sier journalisten til Nettavisen.

(Saken fortsetter under videoen)


- Nå står vi ute på gaten
En annen journalist fra en italiensk nyhetskanal ble også nektet adgang til pressekonferansen.

- Jeg er her sammen med mitt crew. Vi søkte og fikk bekreftet akkreditering i oktober. De forsikret oss om at vi skulle få slippe inn. Jeg jobber i en 24 timers nyhetskanal, og skulle dekke hver halvtime direkte fra denne pressekonferansen. Men nå står vi ute på gaten, sier journalisten.

I likhet med de andre fremmøtte hadde hun stilt opp til oppsatt tid.

- Hvis de hadde informert meg om å stå foran porten klokken 05 om natten, så hadde jeg gjort det. Men ingen ba meg om dette.

85 plasser
Nobelinstituttet forklarte at det ikke var flere plasser igjen til blant annet journalister fra VG, Dagbladet, Nettavisen og Dagens Nyheter fra Sverige. Og det var bare så vidt at Sveriges Television og Aftenposten fikk slippe inn.

Flere av de frammøtte journalistene hadde dekket Nobel-utdelingen flere ganger tidligere, men aldri opplevd at de ikke slipper inn på selve pressekonferansen.

I informasjonsbrevet til pressen står det at det er avsatt 85 plasser til journalister, og at det generelt var bare én journalist og fotograf som slapp inn fra hver nyhetsorganisasjon. Ingen på stedet kunne redegjøre for hvorfor det ikke var plass til de resterende journalistene.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere