RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland (til venstre) og sekretær Geir Lundestad.
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland (til venstre) og sekretær Geir Lundestad. Foto: Scanpix

Nobelkomiteen politianmeldt

Sist oppdatert:
Fredsaktivist og jurist Fredrik S. Heffermehl har anmeldt Den Norske Nobelkomité til Økokrim for å dele ut fredsprisen i strid med Alfred Nobels testament.

Fredsprisen skal deles ut for nedrustningsarbeid, mener Heffermehl, som i mange år har kritisert Nobelkomiteen for dens fredspristildelinger.

Han mener at komiteen har en utvidet tolkning av hva og hvem som bidrar til fred, og at denne tolkningen er i strid med Nobel-testamentets ønsker og mål. Heffermehl mener derfor at de fleste pristildelinger siden 1945 har vært ulovlige og straffbare etter bestemmelsene om hvordan stiftelser og legater skal håndteres.

– Saken reiser også store prinsipielle spørsmål ved om våre politikere skal være hevet over loven, altså om integriteten i vår rettshåndhevelse og likhet for loven. Hadde styrer i vanlige legater opptrådt så lemfeldig og lettsindig, ville det vært snakk om fengselsstraffer, sier Heffermehl til Dagens Næringsliv.

Økokrim har besluttet at den fem sider lange anmeldelsen ikke hører hjemme der, men hos ordinær politimyndighet eller Stiftelsestilsynet. Heffermehl er derfor innstilt på å gå videre. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad er godt kjent både med anmeldelsen og Heffermehls mangeårige kritikk og tar saken med fatning. Han avviser at pristildelinger har vært i strid med Nobels vilje og viser til at vi lever i en annen tid enn i 1901.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere