RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobelprisen i kjemi til DNA-forskere

Nobelprisen i kjemi går i år til svenske Tomas Lindahl, amerikanske Paul Modrich og tyrkisk-amerikanske Aziz Sancar for mekaniske studier av DNA-reparasjon.

– Årets pris handler om cellens verktøykasse for å reparere DNA, opplyste Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm onsdag.

– Deres arbeid har gitt grunnleggende kunnskap om hvordan den levende cellen fungerer og ligger også til grunn for eksempelvis utvikling av nye kreftbehandlinger, heter det i begrunnelsen.

De tre forskerne har «på molekylært detaljnivå kartlagt hvordan celler reparerer skader og feilsikrer den genetiske informasjonen», ifølge kunngjøringen.

Svenske Lindahl har blant annet vist at DNA faller sammen så fort at det burde ha gjort livets utvikling på jorden umulig. Den innsikten ledet ham til oppdagelsen av et molekylært maskineri som kontinuerlig motvirker at DNA kollapser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere