RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ODD ANDERSEN (Afp)

Nobelprisvinnere raser mot Jagland

Sist oppdatert:
To forskere i Storbritannia støtter Kinas kritikk mot Nobelkomiteens beslutning om å tildele fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Fredag ble årets Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo (57) hyllet i Oslo rådhus. Prisen er blitt kraftig kritisert av kinesiske myndigheter, og nå har også to nobelprisvinnere hevet seg inn i debatten.

Andre Geim, som er professor ved University of Manchester, ble sammen med sin kollega Konstantin Novoselov tildelt årets nobelpris i fysikk.

Pensjonerte politikere
- Se på menneskene som deler ut denne nobelprisen. Alle er pensjonerte politikere som har tilbrakt hele karrieren sin i trygge omgivelser i et oljerikt, moderne land, sier Geim til The Times.

- De forsøker å utvide sitt syn på verden, hvordan verden burde fungere og hvordan demokrati fungerer i andre land. Det er veldig nedlatende. De har ikke bodd i disse landene.

- I løpet av de ti siste årene har Kina ikke bare hatt en økonomisk utvikling, men selv den sterkeste tilhenger av menneskerettigheter ville vært enig i at menneskerettighetssituasjonen har hatt framskritt.

Kollega Novoselov mener også at Nobelkomiteen har overdrevet sin kritikk mot Kina.

- Hva er et diktatur? Det er jo ikke slik at folk blir stadig drept der borte, sier han til avisen.

Lovpriser Nobelkomiteen
Jagland får imidlertid bred støtte av lederen for Human Rights Watchs Asia-avdeling, Sophie Richardson.

Hun lovpriser Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland for å ha mot til å kritisere Kinas manglende menneskerettigheter så åpenlyst.

- Obama har ikke gjort det. Sarkozy har ikke gjort det, men det har Jagland, sa hun under et seminar på Norsk Utenrikspolitisk Institutt torsdag.

- Det Nobelkomiteen har gjort, er mer enn det det diplomatiske miljøet har gjort de siste ti årene, sa hun.

Les også: - Utrettet mer enn det er blitt gjort på ti år

Både Geim og Novoselov er født i Russland, ett av landene som valgte å avstå fra å delta på seremonien i Oslo rådhus fredag formiddag, men har hatt sine forskerkarrierer i Storbritannia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere