*Nettavisen* Nyheter.

Nobels fredspris for 2015

Kaci Kullmann Five, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Foto: Heiko Junge (Ap)

Den tunisiske dialogkvartetten tildeles Nobels fredspris for 2015.

09.10.15 12:39

- Den norske nobelkomité har besluttet at prisen for 2015 går til Den tunisiske dialogkvartetten, sier komitélederen Kaci Kullmann Five.

Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av jasminrevolusjonen i 2011. Kvartetten ble dannet i 2013.

Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

- Det er denne kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris, sier Kullmann Five.

Den tunisiske dialogkvartetten ble etablert rundt to år etter starten på fenomenet som senere fikk navnet den arabiske våren. Våren startet i Tunisia i 2011, men demokratiseringsprosessen var sommeren 2013 på randen av sammenbrudd, etter politiske drap og utbredt sosial uro.

Fredelig politisk prosess
Det er i denne situasjonen Den tunisiske dialogkvartetten trer inn på scenen.

- Den etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig. Slik bidro den til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro, sa Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five da hun kunngjorde årets fredsprisvinner fredag formiddag.

Fakta

Nobelkomiteens begrunnelse

I komiteens begrunnelse heter det at kvartetten etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig som bidro til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Håper å gi inspirasjon

Five håper den skal være til inspirasjon for «alle som ønsker å fremme fred og demokrati i Midtøsten, Nord-Afrika og verden for øvrig» i en tid da etterdønningene av den arabiske våren dør eller har dødd ut i intet.

– Den brede nasjonale dialogen som Kvartetten fikk i stand, motvirket en voldelig utvikling i Tunisia og kan derfor sammenlignes med funksjonen til de fredskongresser som Alfred Nobel viser til i sitt testamente.

Prisvinner: Fredsprisen er et budskap til regionen
Fredsprisen er et budskap til regionen om hvilken makt det ligger i forhandlinger og dialog, sier lederen av Tunisias fagorganisasjon UGTT, Houcine Abassi.

UGTT er en av årets fire prisvinnere som til sammen utgjør Kvartetten for nasjonal dialog.

- Dette er en pris som kroner mer enn to års innsats, som har vært gjort av kvartetten da landet befant seg i fare på alle fronter. Jeg er glad, sier Abassi til nyhetsbyrået AP.

Han føyer til at medlemmene av kvartetten ikke ventet å få prisen.

- Ikke Geir Lundestads dag
En journalist i salen spurte Kullmann Five om å kommentere bråket rundt den omstridte boken «Fredens sekretær», som er ført i pennen av tidligere Nobel-direktøren Geir Lundestad.

Komitélederen nekter imidlertid å snakke om bråket rundt Thorbjørn Jagland og Lundestad.

- Komiteen har avgitt en uttalelse om den saken. Utover det så synes jeg at dagen i dag skal være vinnerens dag, og ikke Geir Lundestads dag, svarer den nye komitélederen.

Nobelkomiteen besluttet som kjent å kaste Lundestad ut av et kontor som han disponerte på Nobelinstituttet, etter at han gjenga det som ble oppfattet av komiteen som fortrolig og taushetsbelagt informasjon.

Kullmann Five sier hun er fornøyd med at ingen klarte å tippe riktig vinner av årets fredspris.

- Det er vi selvfølgelig alltid fornøyd med. Målet er ikke alltid å overraske, men vi ønsker å ha vinneren for oss selv til lederen står her, sa Five etter at hun hadde lest opp begrunnelsen for at Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia var tildelt årets Nobels fredspris.

Hun forteller videre at vinneren ble bestemt sent i prosessen.

- Vi har et fast opplegg hvor vi aldri konkluderer før i det siste møtet. Vi er pålagt å aldri låse vårt perspektiv, fastslo Five.

Hun sier dessuten at valget har vært vanskelig – som alltid.

- Det har vært like vanskelig som det alltid er etter at vi har sittet på første møte med en liste med 273 kandidater.

- Jeg tror de fleste vil se at det krever arbeid og diskusjon i en god og konstruktiv ånd og det har vi i denne komiteen, sier hun.

Første gang som leder
Dette er første gang den nye komitélederen Kaci Kullmann Five annonserer tildelingen av Fredsprisen.

Det er også første gang den nye nobelsekretæren Olav Njølstad deltar under kunngjøringen av Fredsprisen.

Thorbjørn Jagland gikk av som leder tidligere i år, men er fortsatt medlem av Nobelkomiteen. Geir Lundestad gikk av ved juletider i fjor som komitesekretær og Nobel-direktør etter 25 år i stillingen.

Nobels fredspris er blitt kalt «verdens mest prestisjefulle pris». I fjor gikk prisen til aktivisten Malala Yousafzai og den indiske Kailash Satyarthi for deres innsats i kampen mot barneundertrykkelse.

Prisen overrekkes under en seremoni i Oslo rådhus den 10. desember, som er Alfred Nobels dødsdag.

Les også: Tør Erna å gratulere fredsprisvinneren?
Les også: Komiteen har gitt en atomvåpen-pris hvert 10. år
Les også: John Kerry pekes ut som favoritt til Nobels fredspris

Direkteoppdateringerfra kunngjøringen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag