Nobels minnepris i økonomi til tre amerikanere

Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Eugene Fama, Lars Peter Hansen og Robert Shiller får årets økonomipris til Alfred Nobels minne.

14.10.13 21:31

Stockholm (NTB-TT): De tre amerikanske økonomene får prisen for sin «empiriske analyse av finansielle aktiviteter.»

Eugene Fama er født 1939 i Boston. Lars Peter Hansen er født i Champaign County i delstaten Illinois i 1952 og har danske aner. Begge de to har sitt virke ved University of Chicago. Robert Shiller er født i 1946 i Detroit og har sitt virke ved Yale.

Psykologisk faktor
De tre får økonomiprisen for forskning om hva som styrer prisene på aksjer og obligasjoner. Forskningen viser at prisene ikke bare påvirkes av rasjonelle overveielser, men også av psykologiske faktorer, som pessimisme.

De tre har fokusert blant annet på såkalt trendovervåking av aksjemarkedene. Det handler blant annet om å kunne forutse kursutvikling over lengre tid. Forskningen har ifølge nobelkomiteen ført til økt forståelse for hvordan finansmarkedene fungerer og hva som gjør at de virker både på gode og dårlige måter.

Advarte mot boligkrisen
Av de tre er Shiller kanskje den mest omtalte økonomen. Blant annet forutså han boligkollapsen i USA i 2008, som førte til den internasjonale finanskrisen. Han har også advart om at han ser på det norske boligmarkedet som en boble.

- De tallene jeg har sett, virker tilstrekkelig dramatiske til at jeg vil se på det norske boligmarkedet som en boble, med mindre det er grunner til at prisene skal stige så kraftig, sa han til Stavanger Aftenblad i 2012. (©NTB)

Fakta om Nobels minnepris i økonomi

* Økonomiprisen er ikke innstiftet av Alfred Nobel i hans testamente, men ble etablert av Sveriges Riksbank i forbindelse med bankens trehundreårsjubileum i 1968 og første gang utdelt i 1969.
* Den finansieres av et fond opprettet og forvaltet av banken, og prissummen er den samme som de øvrige prisene: 8 millioner svenske kroner.
* Prisen deles ut i Stockholm 10. desember, sammen med de andre nobelprisene bortsett fra fredsprisen, som deles ut i Oslo.
* 50 av 71 vinnere har vært amerikanske statsborgere.
* Kun en kvinne har vunnet prisen så langt: Elinor Ostrom i 2009. (©NTB)

Fakta om siste vinnere av Nobels minnepris i økonomi

* 2013: Eugene Fama (USA), Lars Peter Hansen (USA) og Robert Shiller (USA)
* 2012: Alvin Roth (USA) og Lloyd Shapley (USA)
* 2011: Thomas J. Sargent (USA) og Christopher A. Sims (USA)
* 2010: Peter A. Diamond (USA), Dale T. Mortenson (USA) og Christopher A. Pissarides (Storbritannia/Kypros)
* 2009: Elinor Ostrom (USA) og Oliver Williamsons (USA)
* 2008: Paul Krugman (USA) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag