*Nettavisen* Nyheter.

Nødkeisersnitt reddet livet til Oskar

Foto: (Lofotposten)

Uten dagens fødetilbud på Nordlandssykehuset Lofoten, hadde neppe Oskar (5 md.) vært i live i dag.

25.09.10 20:00

Marianne Steffensen Kielland takker det utvidede fødetilbudet i Lofoten for at Oskar er i live, skriver Lofotposten.

- Det som hendte med meg, kommer til å ramme fødende også i framtida. Har vi virkelig noen barn å miste, spør Marianne Steffensen Kielland fra Svolvær.

Hun sikter til Helsedirektoratets rapport fra i vår som foreslår å fjerne muligheten for nødkeisersnitt ved Nordlandssykehuset Lofoten. Rapporten kom dagen etter at hun selv måtte ta nødkeisersnitt. Nylig ble det også klart at det store flertallet i arbeidsgruppa i Helse Nord, som utreder framtidas fødetilbud i landsdelen, vil fjerne den forsterkede fødestua i Lofoten. Det innebærer at det kun blir jordmor på vakt i framtida, ikke gynekolog, kirurg og anestesilege som i dag.

- Oskar hadde aldri vært i live i dag om vi måtte ha flydd til Bodø for å gjennomføre keisersnittet der. Det var det ikke tid til. Og i Lofoten har vi ikke alltid værgudene med oss, heller. Derfor er det utrolig viktig for tryggheten til gravide at vi har en akuttberedskap, sier Steffensen Kielland til Lofotposten.

Normalt svangerskap
Marianne hadde et normalt svangerskap. Hun var i full jobb som nettsjef i Lofotposten, og terminen var beregnet til 13. juni. Men natt til 13. april fikk hun unormale smerter.

- Ettersom jeg var førstegangsfødende, var jeg usikker, men vi ringte fødestua på Gravdal likevel. Jeg hadde også merket mindre liv de siste dagene, noe jeg trodde skyldtes at det begynte å bli trangt der inne, sier hun.

Men jordmoren på nattevakt ba henne komme med en gang. Sammen med mannen Ulf Steffensen Kielland ankom Marianne fødestua på Gravdal klokken syv om morgenen etter en times kjøretur fra Svolvær.

- De koblet meg til registrering av fosterlyd. Lyden ble svakere hver gang jeg fikk smerter, men jeg visste ikke hva det betød, sier Marianne.

Det forsto derimot gynekolog Miriam Hudecova, som ble tilkalt og møtte på jobb etter få minutter.

- Hun så at det måtte handles øyeblikkelig. Sammen med et kjempedyktig anestesiteam berget dette livet til Oskar, sier enhetsleder May Vollnes Johansen ved Kvinne- og barneklinikken.

Tyve minutter senere var Oskar ute av mammas mage. En livløs, liten kropp, sterkt preget av flere dager med stadig mindre blod- og surstofftilførsel på grunn av en uoppdaget blodpropp og blødning bak morkaken.

- Jeg fikk han rett etter at han var forløst, og la han på akuttbordet. Vi jobbet med han i to timer – satte inn intubasjonsrør i halsen og kanyler med saltvann, sukker og antibiotika, sier anestesisykepleier Tove Salomonsen til Lofotposten.

Ambulansefly ble rekvirert fra Bodø, og kom på rekordtid – én time og 40 minutter senere.

Takker fødetilbudet
Oskar veide 1490 gram og var 42 centimeter lang da han kom ut av mammas mage. Først på ettermiddagen ble det klart at han ville overleve, men det var uvisst om han ville få senskader.

Den lille familien tilbrakte to måneder ved Nordlandssykehuset i Bodø. Den første tida lå Oskar i respirator, men gradvis klarte den lille kroppen å tilpasse seg livet utenfor livmoren.

- Så langt er det ingen tegn til senskader. Vi har vært utrolig heldige. Men det er takket være dagens fødetilbud i Lofoten at han lever, sier Marianne.

Les flere saker hos Lofotposten her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.