Flere trær har blåst overende i den kraftige vinden fredag. Se video fra Hafjell i vinduet øverst!

Et lavtrykk har fredag beveget seg inn over Trøndelag og har gitt kraftig vind i store deler av Sør-Norge.

- Flere veier er nå stengt på grunn av trefall, melder avisa Gudbrandsdølen Dagningen.

Også lenger sør på Østlandet skaper vinden store problemer.

– Vi mottar hele tiden meldinger om trær som enten sperrer veier eller ligger delvis ut i vei. Det er en utfordring. For de som driver og rydder opp i dette, er nok kapasiteten ganske sprengt, sier operasjonsleder Tore Grindem i Sørøst politidistrikt til NTB i 17.30-tiden fredag.

Det er også meldt om flere trafikkulykker i distriktet.

På grunn av uværet er det også varierende mobildekning flere steder, og folk sliter med å komme gjennom med anropene sine.

– Det vil stå en ambulanse ved McDonalds i Flå med blålysa på. Dersom noen trenger akutt helsehjelp kan de ta kontakt med denne, skriver politiet på Twitter.

På vei opp på fjellet fra Dokka har politiet valgt å sperre veien etter total mørklegging på grunn av strømbrudd.

Nødnett nede

Senere fredag kveld opplyser Vestre Viken HF også at nødnettet og telefonnettet er nede blant annet i Numedal, Hallingdal og deler av Ringerike.

Feilen gjelder også flere ikke oppgitte områder, ifølge helseforetakets pressemelding fredag kveld.

– Store deler av telefonnettet til Telenor, Telia og Ice er nede i disse områdene, sier avdelingsleder for kommunikasjon i helseforetaket, Hege Frostad Dahle, til NTB.

Han beskriver situasjonen som alvorlig.

– I Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet går mange av basestasjonene nå på reservestrøm. Flere stasjoner kan falle ut dersom strømbruddet vedvarer. Det kan bli verre enn det er nå, sier Dahle.

Fredag kveld melder Bane Nor at Bergensbanen er stengt på ubestemt tid på grunn av strømproblemer og trær over sporet mellom Geilo og Hønefoss. Ryddingen pågår, men det er uklart hvor lang tid det vil ta.

Bane Nor vil gi komme med en ny oppdatering klokka 6 lørdag morgen.

– Det er en kontaktledningsmast som forsyner togene med strøm, som er ødelagt. Den må byttes ut. Samtidig må det fjernes trær og foretas en rutinemessig kontroll av anlegget i området, opplyste pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til Bergens Tidende tidligere på dagen.

Har sendt ut patruljerende ambulanser

Helseforetaket har sendt ut patruljebiler i Flå, Nes, Ål og Kongsberg mot Numedal. Dette er områdene som er hardest rammet. Disse vil ha blålys, og folk kan henvende seg til ambulansene for øyeblikkelig hjelp.

Tidligere fredag kveld meldte Ringerike brann på Twitter at mobilnettet rundt Nes i Ådal også var ute av drift, samt at det var utfordrende å varsle nødetatene.

«Vi har derfor bemannet brannstasjonen på Nes. Møt direkte der, så får vi varslet videre», skriver de.

TV 2 melder at 18.000 kunder er uten strøm etter at trær har falt over strømlinjer. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver i Elvia, Cecilie Gregersen.

– Dette er fordelt på rundt 40 strømbrudd på grunn av vær, vind og trefall over linjene. Verst er det nord i området vårt, fra Gjøvik og til Lillehammer, sier hun til kanalen.

Hafjell: - Så 10-15 trær velte

Flere biler og personer er nå innesperret etter at trær har falt over E16.

Det opplyser Ringerike brannvesen på Twitter.

- Brannvesenet jobber seg oppover og nedover E16 fra Nes i Ådal. Til dere som sitter i biler og venter på hjelp: vi er på vei!, skriver de videre.

Hytteeier på Hafjell, Anders Karlsen fra Fredrikstad, var selv vitne til dramatikken.

- Her ligger det trær på kryss og tvers. Jeg har ikke sett på maken. Mens jeg sto der, så jeg 10-15 trær velte, sa han til Nettavisen. Når Nettavisen snakker med ham har han vært en tur i Øyer og er på vei tilbake til hytta på Hafjelltoppen. Det er kø opp fordi det er trær som må ryddes av veien.

- Det har blåst hardt i et par timer nå, og du kjenner det svaie godt i bilen, sier han.

Han forteller at han også har sett biler som er truffet av trær, men at det ikke skal være snakk om personskader.

- Det er hektisk nå, det faller trær overalt, sier prosjektleder Flemming Rasmussen i Hafjell Maskin til Gudbrandsdølen Dagningen. Han sier de jobber på spreng med å fjerne trær.

Også i Agder meldes det om trær som blåser over ende.

- Melding om flere trær som har blåst over ende og delvis sperrer Audnedalsveien noe nord for Grindheimsvannet. Veitrafikksentralen er varslet, men inntil det er ryddet vil det vært nedsatt fremkommelighet på stedet, melder Agder politidistrikt klokka 14.15.

I Sunnfjord i Gloppen melder Vest politidistrikt at politi og brannvesen er på stedet etter melding om takplaser som blåser av en mink- og revefarm.

- En del plater i veien, så Kanndalslvegen er stengt inntil videre. Mannskap på stedet melder om svært sterk vind, skriver politiet klokka 15.40.

Ringerike: Trær sperrer E16

På E16 sør for Hallingby i Ringerike kommune er det trær som delvis sperrer veien og en del trafikk på stedet, melder Vegtrafikksentralen sør klokka 15.35.

Ringerike brannvesen opplyser på Twitter fredag ettermiddag at mobilnettet rundt Nes i Ådal er ute av drift og at det er vanskelig å få varslet nødetatene.

- Vi har derfor bemannet brannstasjonen på Nes. Møt direkte der så får vi varslet videre (helse/politi/brann), skriver de videre.

  • Meteorologene har sendt ut farevarsel på oransje nivå, det høyeste farenivået, for svært kraftige vindkast i Agder og vestlige deler av Østlandet fredag.
  • For Møre og Romsdal og Møre og Romsdal er det sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast.
  • For Troms og Finnmark er det ventet snøbyger og kraftig vind fra nord, og det er sendt ut gult farevarsel for snøfokk fra lørdag ettermiddag.

Se oppdaterte farevarsler på yr.no

- Ruskevær i hele landet

- Det er ruskevær flere steder i landet ved inngangen til helga, meldte Statens vegvesen fredag morgen og rådet folk til å ta en sjekk på 175.no før de legger ut på veien.

25-30 meter i sekundet

- Fra fredag morgen ventes lokalt kraftige vindkast fra vest og nordvest, 25-30 m/s. I fjellet blir vinden kraftigere. Vinden vil være kraftigst fredag ettermiddag og avta utover fredag kveld, heter det i varselet.

Varselet gjelder for de områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

I en foreløpig oppsummering fredag ettermiddag skriver Meteorologisk institutt at det ble målt vindkast opp i 41,3 meter i sekundet (Hemsedal skisenter) og 39,2 meter i sekundet (Juvasshøe).

Fredag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt også ut gult farevarsel for vindkast i Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane.

- I ettermiddag ventes lokalt kraftige vindkast fra vest og nordvest på 25-30 m/s. På kysten av Sunnmøre 30-33 m/s. I fjellet blir vinden enda kraftigere. Vinden vil avta utover kvelden, meldes det.

- Unngå ferdsel på utsatte steder

- Fest alle løse gjenstander. Unngå ferdsel på utsatte steder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Vurder om reisen er nødvendig. Sjekk veimeldinger (175.no), er rådet fra meteorologene.

Avlyser skirenn

Fredag kom meldingen om at åpningsrennet på Beitostølen avlyses på grunn av vinden.

- Sikkerhet kommer først, og med de vindforholdene som er på stadioen nå - og som er ventet utover dagen- er det ikle forsvarlig å gjennomføre skirenn, sier rennleder Torbjørn Broks Pettersen til Nettavisen.

Advarer for snøfokk

Troms og Finnmark kan forberede seg på snøbyger og kraftig vind fra nord. Det ventes å gi lokal snøfokk fra lørdag ettermiddag.

- Vi har sendt ut gult farevarsel. Vinden minker utover søndagen, skriver meteorologene på Twitter.

Gult farevarsel i Sverige

Også i Sverige er det sendt ut farevarsel, der på gult nivå, melder SMHI. Varselet gjelder for vind i kombinasjon med snøfall i sørlige Jämtlandsfjällan med svært kraftig vind i kombinasjon med våt snø.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt.