*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Nødraketter fra Gaza

Jarle Bakke, Dr. polit.:

BEKYMRET: Mens FNs varslede katastrofe i Gaza-gettoen nærmer seg, skytes nye raketter fra Gaza. De er nødrop fra to millioner mennesker innestengt bak piggtråd i et bur uten muligheter til flukt, skriver Jarle Bakke. Foto: Privat

Mens Melodi Grand Prix forberedes med stor festivitas i Israel, skytes primitive angreps-raketter opp fra Gazastripa.

For de som kjenner palestinernes skjebne og lidelser under den israelske okkupasjonen, og virkningene av de store israelske militære bombeoffensiver fra 2007 og fram til i dag, kan oppskytingene moralsk betegnes som «nødraketter», med bønn til verden om hjelp.

Les også: Israel har gjenåpnet grenseoverganger til Gazastripen

Kontrasten mellom Midtøstens sterkeste militærmakt, Israel, med atomvåpen og USA som sin beste venn, og en utsultet og forpint befolkning som lever innesperret bak piggtråd, isolert fra omverden er et grovt brudd på elementære menneskerettigheter. At Israel ikke ser den historiske parallell til sin egen lidelseshistorie, vitner om hvor dypt avhumaniseringen er kommet og hvor umulig det er å lære av historien.

På Gazastripa, som er 36 km2, et område i utstrekning tilsvarende Målselvdalføret fra Øverbygd til Bardufoss, bor det 2 millioner mennesker. Halvparten av befolkningen er barn. Antallet drepte barn i første kvartal i år er 3 ganger så høy som i samme periode i fjor. 168 ubevæpnede palestinere, deriblant 22 barn ble drept og 1700 såret langs piggtrådsperringene av israelske soldater siden i mars. De fleste skutt i hode og bryst. I militære sammenheng oppfattes drapsraten som normal, og etter israelsk lov er drapene legale. Ingen straffeforfølges. Av hendelser i vår nære krigshistorie er det bare likegyldigheten til gettoene under 2.verdenskrig som Gaza kan sammenlignes med.

Under bombeoffensiven i 2014 ble 12000 boliger ødelagt, og under siste rakettutskytinger og påfølgende bomberaid, ble 130 hus ødelagt og 700 skadet. Israel oppfatter seg ikke som okkupant, så i deres øyne er de derfor fritatt ansvaret folkeretten pålegger landet som okkupant.

Den humanitære situasjonen på Gazastripen har ifølge FN blitt vesentlig forverret av Israels ekspansive okkupasjonspolitikk. FN varslet allerede i 2012 om at Gazastripa innen 2020 ville være ubeboelig for mennesker om ikke blokaden ble opphevet. Blokaden som Israel etablerte i 2007, har rasert grunnlaget for lokalt livsgrunnlag. Arbeidsledigheten er over 50% og folk er prisgitt gaver og hjelp fra giverland og FN for å overleve. Befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

De mangler strøm, drikkevann, helsevesen og utdanningssystem, og er i ferd med å miste sitt menneskeverd. Palestinerne på Gaza lever i fornedrelsens tid. Gaza er en getto, og lidelsene her aksepteres av israelerne med indoktrinert likegyldighet. At utsulting og blokade aksepteres også av norsk opinion og av våre politiske myndigheter, viser at vi tåler så vel den urett som ikke rammer oss selv.

Og mens FNs varslede katastrofe i Gaza-gettoen nærmer seg i tid, skytes nye raketter fra Gaza. De er nødrop fra to millioner mennesker innestengt bak piggtråd i et bur uten muligheter til flukt, mens vi nordmenn trekker likegyldig på skuldrene og skrur på Eurovisjons Melodi Grand Prix, for dette har vi jo vendt oss til, de er jo terrorister.

Innlegget er først publisert på nordnorskdebatt.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag