RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Noe er råttent i Orkla

Sist oppdatert:
“Something is rotten in the state of Denmark," er et kjent sitat fra William Shakespeares Hamlet. I feiden rundt Kjell Inge Røkkes gjeld er det naturlig å vri sitatet til å gjelde Orkla.

I Jens P. Heyerdahls tid var Orkla ensbetydende med "Mål og verdier ". Konsernlederen trakk historiske tråder til malmutvinning på Løkken og tenkte langt fremover i sine investeringer. Få når Heyerdahl til knærne som de siste tiårenes industribygger her i landet.

Det eneste som minner om Heyerdahl i den siste ukens Orkla er aktiv taushet utad, og et skjult renkespill i kulissene.

Ytre sett er det en enkel affære. Norway Seafoods skylder Orkla 600 millioner kroner. Lånet nærmer seg forfall. Røkke-systemet signaliserer at de arbeider med en større refinansiering. Våre kilder sier at den utløsende meldingen fra Aker RGI var nøktern.

Hvis det er riktig, blir det påfallende at Orkla umiddelbart rykker ut med en pressemelding hvor de skriver at man vil "iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre sine økonomiske interesser. Orkla har herunder en salgsrett til Kjell Inge Røkke personlig for den del av lånet som eventuelt misligholdes".

Ordlyden er krisemaksimerende, og resultatet ble en maksimal krise.

Våre kilder sier også at de 600 millionene til Orkla ikke var noe stor problem isolert sett. Men det forrykket hele refinanseringen at Orkla prøvde å snike i kreditorkøen. Støyen Orkla skapte, bidro altså til å rykke teppet under Kjell Inge Røkke.

Likevel landet han på et vis. Og Orkla har måttet offentlig erkjenne at man hadde fått en skisse til en omforent, langsiktig løsning.

Men nå er Orkla-bakmennene tilbake i sitt gamle spor. I Aftenposten avfeier en av dem anonymt at det er en løsning: - Bullshit. Det som er realiteten er at man har skaffet seg 14 dagers ekstra pusterom, sier kilden.

Stein Erik Hagen vil ha en intern gransking av hele lånet, mens Røkkes fiende nummer en - Kjell E. Almskog (som ironisk nok sitter i Orkla-styret) - ikke sier et pip.

I Hamlet ytres kommentaren “Something is rotten in the state of Denmark " i det hovedpersonen bryter opp for å følge etter et spøkelse.

I Orkla heter spøkelset Jens P. Heyerdahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere